Linkovi

Ambasador EU obišao jug Srbije


Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji
Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji

Poreski obveznici EU godišnje izdvajaju 200 miliona evra da bi pomogli Srbiji da ispuni evropske standarde, poručio je tokom današnje posete jugu Srbije ambasador EU Sem Fabrici i dodao da su samo firme iz EU investirale oko 28 miliona evra u taj deo Srbiji.

Uz poruku da je Evropska unija izdvojila 2,8 miliona evra za obnovu hirurškog bloka Zdravstvenog centra u Vranju, ambasador EU Sem Fabrici je prilikom obilaska radova u ovom gradu izrazio očekivanje da će sve biti završeno za 12 do 14 meseci.

Fabrici je sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem razgovarao o ispunjenju projekata EU u tom gradu, i tom prilikom obišao je i industrijsku zonu.

"EU ima integrisani pristup i mi ulažemo u lokalni razvoj, u zdravstveni sektor, ali takođe i u poslovni i industrijski sektor. Vranje ima snažnu i važnu industrijsku tradiciju i prirodno je da privredne investicije dolaze u ovaj deo Srbije. Drago mi je da su neke kompanije već investirale u ovu oblast i do sada je 28 miliona evra uloženo od strane kompanija iz EU", rekao je Fabrici.

Tokom posete Bujanovcu ambasador EU je podsetio da Unija investira godišnje sa 200 miliona evra u Srbiju i njen razvoj, a krajnji cilj je da Srbija bude deo evropske zajednice, rekao je Fabrici na sastanku sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoranom Stankovićem.

A kako je istakao Stanković, uz pomoć EU u Bujanovcu je otvoreno odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice, sagrađeno je porodilište u Preševu, a organizovana je i nastava srpskog jezija za albanske učenike.

"Rekao sam mu da je u proreklom periodu međunarodna zajednica na ovim prostorima investirala oko 35 miliona evra, a da je samo preko Koordinacionog tela u ove tri opštine investirano oko 60 miliona evra za infrastrukturne objekte", istakao je Stanković.

Predstavnici Misije OEBS, Ambasade Švajcarske i Advokatske komore Srbije dodelili su danas u Bujanovcu diplome o završenom pripremnom programu za polaganje pravosudnog ispita za 50 pravnika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Obuka u trajanju od dve nedelje je održana kako bi pomogla pravnicima iz južne Srbije u pripremi za polaganje pravosudnog ispita, a od 50 polaznika obuke 60 odsto su Albanci.

XS
SM
MD
LG