Linkovi

Ambasador Skot: Pranjani su inspirativan primer srpsko-američke saradnje


Sa otvaranja izložbe fotografija “Misija Halijard” u Narodnoj skupštini Srbije, Foto: Video grab
Sa otvaranja izložbe fotografija “Misija Halijard” u Narodnoj skupštini Srbije, Foto: Video grab

Ambasador SAD Kajl Skot i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković otvorili su izložbu fotografija “Misija Halijard” u Narodnoj skupštini Srbije. Ambasador Skot rekao je da hrabrost, herojstvo i požrtvovanost koja je prikazana na fotografijama predstavljaju srce i dušu Srbije, a da odnosi dve zemlje treba na tome nadalje da se razvijaju.

Fotografije u holu Skupštine prikazuju operaciju “Vazdušni most”, poznatu u Americi kao “Misija Halijard”, najveću akciju spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

“Današnja izložba usmerena je na jedan manje poznati deo te velike borbe. To je inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanosti i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla. Takođe, izložba daje još jedan primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjeg dana,” rekao je Skot.

Operacija "Halijard" iz 1944. godine se smatra i za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija. Tada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je veliki broj završio u Srbiji. Selo Pranjani je mesto gde je počelo spasavanje savezničkih pilota u avgustu 1944. godine, tako što je uz pomoć srpskog lokalnog stanovništva napravljena pista na koju su američki avioni mogli da slete i spasu pilote.

Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa snagama pod komandom Draže Mihailovića, a tokom akcije spaseno je više od 520 savezničkih pilota.

Skot je otvarajući izložbu naveo da su pre dve sedmice Srbija, SAD i veći deo sveta obeležili kraj Prvog svetskog rata, u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva i istakao da naredni - Drugi svetski rat, nije bio ništa lakši, te da su u njemu Srbi platila strašnu cenu otpora nacistima i fašizmu.

“Nekoliko stotina njih su u Srbiji spasili rojalisti i još nekoliko stotina partizani”, kaže Skot i ističe da su obične srpske seljačke porodice, koje nisu imale dovoljno hleba ni za sebe, davale hranu američkim, ruskim, francuskim, britanskim pilotima i rizikovali svoje zivote i živote svoje dece.

“Izložba nam pruža sliku kako je lokalno stanovništvo skrivalo i pružalo podršku savezničkim pilotima. Možete da vidite ljudske veze koje su se razvile između Srba i savezničkih pilota”, naveo je Skot.

“Misija Halijard predstavlja inspirativan primer srpsko-američke saradnje, jednog bratstva koje je obeležilo veći deo naše zajedničke istorije. Težak period tokom devedesetih godina prošlog veka je takođe deo nase zajedničke istorije, ali nas Misija Halijard podseća na snagu veza koje su odredile naše odnose u prošlom veku”, naveo je američki ambasador i dodao da SAD uvažavaju ponosnu tradiciju Srbije i njen važan doprinos zajedničkoj istoriji.

“Ima i onih koji bi da skrenu pažnju samo na bolan deo prošlosti iz devedesetih godina, ali ne verujem da je to ono što je najbolje što Srbija ima da pruži, niti je budućnost onoga što Srbija može da učini predvodeći region ka miru, prosperitetu i stabilnosti”, zaključio je Skat.

Marinković se prisutnima obratio u ime predsednice Narodne skupštine Srbije i naveo da će se naredne godine obeležiti jubilej - 75 godina od početka te akcije i da će veći broj ljudi biti uključen u obeležavanje tog jubileja kako u Srbiji, tako i u SAD.

"Iskreno se nadam i smatram da i Srbija i SAD zaslužuju strateško partnerstvo dve zemlje i da ne treba zaboraviti ni loše stvari u istoriji odnosa dve zemlje i naroda, ali da glavno treba da bude zajednička budućnost i zajednička borba za najviše civilizacijske vrednosti 21.veka,” rekao je Marinković.

XS
SM
MD
LG