Linkovi

Ambasador Skot: I u Srbiji nefer odnos prema američkoj robi


Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Arhiva - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Ambasador Sjedinjenih Država, Kajl Skot, ocenio je da u Srbiji postoji nepravedan odnos prema robi iz SAD, da su tarife veće u Srbiji prema robi iz SAD nego što je obrnuto slučaj i da Amerika više neće dozvoliti da bude iskorišćavana.

Govoreći na skupu "Održivi napredak na Balkanu - Srbija u vodećoj ulozi" u Beogradu, Skot je ocenio da je teško reći da Srbija, koja ima više partnera u trgovini poput EU, Kine i Rusije, ravnomerno tretira sve svoje partnere, prenose mediji.

Američka roba u Srbiji opterećena je tarifama koje su veće nego što su opterećenja za robu iz Srbije koja se prodaje u SAD, rekao je Skot i upitao da li je fer da cele kategorije američkih poljoprivrednih proizvoda nemaju pristup srpskom tržištu iz bezbednosnih razloga.

"SAD i predsednik Donald Tramp su i dalje posvećeni slobodnoj trgovini, ali ona mora biti pravedna i recipriočna", rekao je Skot govoreći o odnosima u trgovini između SAD i Evropske unije i sve većim rastićim tenzijama na tom polju. U EU su više carine nego u SAD, a ta razlika ide čak i do četiri puta kada je reč o uvozu automobila.

Zato, SAD više neće biti iskorišćavane, rekao je Skot i ocenio da je predsednik Tramp jedinstven zbog spremnosti da promeni konvencionalni način razmišljanja.

"Ovo što se dešava (u trgovini u svetu) nije pravedno prema američikim radnicima, ali to ne znači da smo odustali od slobodne trgovine", zaključio je Skot.

XS
SM
MD
LG