Linkovi

"SAD se trude da ubede Kosovo da ukine takse"


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, Foto: Glas Amerike
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, Foto: Glas Amerike

Kosovo je nezavisno i suvereno i može da donosi odluke u svom interesu, ali SAD se trude da ih ubede da ukinu takse na srpske proizvode, kaže ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

"SAD se zalažu za ukidanje tarifa i fokusiranje za pregovore. Jasna je signal koji mi šaljemo kosovskim političarima - vratite se za pregovarački sto, ukinite takse i hajdemo napred',” rekao je Skot za TV Prva.

On je dodao da SAD uživaju veliki ugled na Kosovu i da su pokazali prijateljstvo, te da veruje da je to važan element u njihovom odnosu i da će Priština pokušati da održi takav odnos.

Američki ambasador je na pitanje da li je zabrinut za mir i stabilnost u regionu rekao da jeste i da je zato važno da se pregovori nastave.

Oo je naveo i da granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane.

"Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova", rekao je Skot.

Skot je gostujući na TV Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu "demarkacija" daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica...

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skot kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

"Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe,” rekao je Skot.

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

"To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima,” rekao je Skot.

XS
SM
MD
LG