Linkovi

Ambasador Skat: Trećina žrtava trafikinga su deca


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat posetio je povodom međunarodnog Dana borbe protiv trgovine ljudima socijalno preduzeće nevladine organizacije Atina, Bagel bejgel shop, iz čijeg profita se finansiraju programi oporavka za žrtve trgovine ljudima koje vodi ova organizacija.

Ambasador SAD Skat kaže da je najtragičnija je činjenica da više od 30 odsto žrtava trgovine ljudima jesu deca, a da u više od 70 odsto slučajeva žrtve čine žene i devojke.

On navodi i da je trgovina ljudima svetski fenomen i da nema zemlje koja nije suočena sa problemom modernog ropstva.

“Taj fenomen je strašan, a organizacija „Atina" je pravi junak u borbi protiv trgovine ljudima, jer pomaže žrtvama da započnu novi život,” rekao je Skat u izjavi za medije.

On je dodao da zbog toga nije slučajno odlučeno da se u fokus povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima, stavi ova organizacija, jer ona daje veliki doprinos, a Ambasada je odlučna da pomogne.

“Mi smo partneri sa organizacijom „Atina", ali i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i pravosuđa, jer svaka institucija ima ulogu koju treba da igra u sprečavanju trgovine ljudima,” poručio je ambasador.

Na pitanje novinara, šta Srbija može još da učini da bude efikasnija u borbi protiv trgovine ljudima, on je rekao da svaka zemlja može biti još bolja, uključujući Srbiju, ali i zemlja iz koje dolazi, SAD.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je u zajedničkoj poseti sa ambasadorom SAD, da Srbija čini sve i da će činiti i ubuduće napore u borbi protiv trgovine ljudima.

Rekao je da se nada da će za to iduće godine raspolagati većim sredstvima.

On je ukazao da je za Srbiju otežavajuća okolnost to što je na migrantskoj ruti, jer ta činjenica povećava rizik od trgovine ljudima.

Šefica organizacije Atina Jelena Hrnjak kazala je da je današnjim sagovornicima prenela preporuke koje bi bilo dobro da Srbija sprovede kako ne bi više bila na listi zemalja koje prati zbog ovog problema Stejt dipartment.

Rekla je da su te preporuke vezane za usvajanje nacionalne strategije i Akcionog plana, poboljšanje identifikacije žrtava, koja je praktično sada manja nego što je ranije bila.

Takođe tu su, kako je dodala, i različita pitanja vezano za krivično gonjenje i zaštitu žrtava na sudu, jer se one još uvek tokom sudskog postupka zastrašuju.

„Moraju da se suočavaju sa trgovcima mnogo puta, a sudski postupci traju dosta dugo, iako su načinjeni već napori u pravom smeru. To je što želimo da promenimo. Treba raditi više na ekonomsklom osnaživanju žena i devojčica koje su preživele ovaj vid nasilja,“ objasnila je Hrnjak.

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula, nevladina organizacija Astra skrenula je pažnju na različite oblike eksloatacije, navodeći da su najzastupljeniji seksualna i radna eksploatacija.

Kako je navedeno, Astra je tokom ove godine, u direktnom kontaktu sa građanima i građankama Srbije primila više od 400 poziva u vezi sa proverom poslovnih ponuda u zemlji i u inostranstvu, i prepoznala veliki broj rizičnih poslova koji mogu biti prevara ili pak dovesti do eksploatacije naših državljana.

Iz Astre upozoravaju da normalizacija rada na crno i drugi oblici neregulisanog rada i kršenja radnih prava dovode do toga da i sami građani teško prepoznaju eksploataciju i eksploatativne i prevarne poslovne ponude.

XS
SM
MD
LG