Linkovi

Ambasador SAD u Srbiji Kalj Skat u poseti Petnici


Arhiva - Ambasador SAD Kajl Skat

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kajl Skat posetio je u sredu Istraživačku stanicu Petnica i poručio da je ohrabrujuća činjenica da na programima u vezi s naukom ima puno devojčica, što je, prema njegovim rečima, ređi slučaj u SAD.

On je posetu započeo obilaskom laboratorija za fiziku, arheologiju, biologiju, hemiju i geologiju, i tom prilikom se upoznao sa mogućnostima koje u Petnici postoje za obrazovni rad sa učenicima zainteresovanim za prirodne, društvene i tehničke nauke, kaže se u saopštenju.

"Ohrabruje činjenica da ovde na programima vezanim za nauku možemo videti toliko devojčica, što je u SAD ređi slučaj. Koliko vidim ovde je ključ u načinu rada i odnosu mentora i predavača prema učesnicima. Vrlo je važno što u Petnici negujete kritičko razmišljanje i naučni metod kao način zaključivanja. Sve to je, uz učenje celog života, važno za budući profesionalni uspeh, i sposobnost prilagođavanja novim okolnostima", rekao je Skat u razgovoru sa srednjoškolcima iz Srbije i zemalja regiona.

Skat je s učenicima razgovarao i o tome šta misle o svojoj i budućnosti civilizacije, kao i o motivaciji učenika da se bave naukom.

"Učite i radite ono što volite. Kako to volite bićete vrlo uspešni, a samim tim ćete biti u prilici i lepo da zaradite. Ali je važno da postoji ljubav i entuzijazam prema onome što volite", rekao je Skat.

U razgovoru sa upravom Istraživačke stanice Petnica ambasador SAD se najviše interesovao za regionalni aspekt i otvorenost programa u Petnici, za učenike koji dolaze iz drugih država bivše Jugoslavije, kao i za međunarodne programe.

Ambasadoru su predstavljeni i naučni projekti na kojima učenici rade, a Skat se interesovao i za ličnu motivaciju učesnika programa za bavljenje naukom, i dodatnim učenjem tokom letnjeg raspusta.

Istraživačka stanica Petnica ove godine obeležava 35 godina rada, a od osnivanja je kroz oko 4.000 programa iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka prošlo oko 50.000 učesnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG