Linkovi

Ambasador SAD: Rusija radi na destabilizaciji Z. Balkana


Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom (ARHIVA)

U Beogradu je danas održana konferencija o zapadnoj bezbednosnoj arhitekturi i Srbiji, na kojoj su ambasador SAD Kajl Skot i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razmenili mišljenja - kako o putu Srbije, tako i o odnosu prema Rusiji i uticaju te zemlje na zbivanja na Zapadnom Balkanu.

Neutralnost zemlje treba da bude sredstvo za postizanje bezbednosti, a ne cilj sam po sebi, ocenio je danas ambasador SAD Kajl Skot i dodao da se u ovdašnjim tabloidima često može pročitati neistina da NATO pritiska Srbiju i druge zemlje regiona koje nisu članice Alijanse da to postanu.

Govoreći na konferenciji Centra za spoljnu politiku, on je istakao da neutralnost ne znači nemanje stava o bitnim pitanjima, i podsetio da su narod i vlast Srbije jasno stavili do znanja da je strateški cilj zemlje članstvo u EU i prihvatanje standarda, vrednosti i načela Unije.

Amerika podržava Srbiju u ostvarenju tog cilja, rekao je Skot i poručio da članstvo u EU nije "a la cart", da uzmete samo ono što vam se dopada.

"Primarni cilj Srbije je održavanje mira i stabilnosti. Jedno od pitanja na koje će Srbija morati da odgovori je kako ispuniti taj cilj uzimajući u obzir aktivnost Rusije u regionu. Kako je to nedavno rekao potpredsednik Majk Pens, Rusija radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana, potkopava demokratiju ovde, i razdvaja balkanske zemlje međusobno i prema ostatku Evrope", rekao je američki ambasador.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da vojna neutralnost zemlje znači odluku da se ne pridružuje nijednom vojnom savezu, ali neutralnost ne znači izolaciju, samodovljnost ili nezainteresovanost, jer to su, smatra Dačić, prevaziđene opcije.

On je ocenio da Srbija sada ima dobre odnose sa NATO, a komentarišući navode zapadnih, a pre svega američkih diplomata o destabilizujućem uticaju Rusije u regionu zapadnog Balkana, Dačić je istakao da ne bi mogao da kaže da su neke druge sile sa Zapada imale stabilizirajuću ulogu.

"Ja znam šta je mislio ambasador sada kada je ovde govorio. Znači da mi sada treba da kažemo - Rusija, Krim, sankcije Rusiji. Nemamo mi negativan uticaj Rusije u regionu, a kada ja budem mogao da okrenem Tilersona telefonom, i da mu se izjadam za probleme koje mi imamo vezano za sve ove probleme koje imamo, i kad mi se on javi na telefon, kao što to uradi Lavrov, ja sam spreman da povučem sve ovo što ovde govorim", istakao je Dačić.

On je najavio da će krajem oktobra biti domaćin delegaciji Evrop-ske spoljnopolitičke službe, kada će se razgovarati o poglavlju 31 - Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Kao domaćin skupa, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je rekla da je Srbija okružena članicama NATO ili onim državama koje to žele da budu, a Makedonija je po njenoj oceni, najverovatnije prva sledeća. U proteklih pet godina Srbija je imala 44 vojne vežbe sa SAD, 23 sa NATO i šest sa Ruskom Federacijom, pa se jasno može videti kakvo je usmerenje Srbije, rekla je Joksimović.

NATO je otvoren za veću saradnju sa Srbijom

Kirste Knut, politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i bezbednosna pitanja NATO izjavio je da je NATO otvoren za veću saradnju sa Srbijom kao i da podržava racionalnu debatu o bezbednosnoj poziciji Srbije.

"Smatram da nedostaju pitanja o tome koji su pravi interesi Srbije. Ko je pružao opipljivu pomoć i ko bi mogao da nastavi to da radi. To su pitanja od interesa za Srbiju," rekao je Knut i istakao da "prošlost nije mera buduće saradnje“.

On je, na konferenciji Centra za spoljnu politiku "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - Izazovi i dileme“ izjavio i da vojna neutralnost Srbije nije ograničenje za saradnju sa zapadnom vojnom alijansom.

Navodeći neke primere saradnje iz prakse koji pokazuju da su iz partnerskog odnosa i Srbija i NATO na dobitku, Knut je dodao i da se "unapred radujemo saradnji sa Srbijom po pitanju vojne medicine, što kasnije možemo primenjivati u saradnji sa iračkim vojnicima".

Kao još jedan primer uspešne saradnje u praksi, on je naveo naučnu saradnju na pravljenju biogoriva iz algi u okviru projekta "Nauka za mir i bezbednost" .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG