Linkovi

Ambasador SAD pozdravlja predlog za novu mandatorku Vlade


Ambasador SAD Kaj Skat

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kaže da nikada nije razgovarao sa predsednikom države ili vlade o tome kako će izgledati ili kako bi trebalo da izgleda buduća vlada Srbije. Na pitanje o mandatarki Ani Brnabić , gostujući na Radio televiziji Vojvodine (RTV), Skat je rekao da je to dobar predlog koji će doprineti ostvarivanju strateških ciljeva Srbije ,a to su, podsetio je,članstvo u EU i evroatlanske integracije.

"Ko god bio ministar odbrane, naši odnosi će biti, kao i do sada, prijateljski i kvalitetni. Saradnja neće biti ugrožena," rekao je Skat za RTV komentarišući spekulacije da se američka vlada "protivi" izboru Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane.

Personalna rešenja nisu bitna , mi se u to ne mešamo i ne biramo "stranu"rekao je Skat dodajući da su oni na srpskoj strani.

Skat je naveo i da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD-u biti prilika da se učvrsti saradnja.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Skat je rekao da nikad niko s "njihove" strane nije zamerao na tome, mada su izrazili zabrinutost o ruskim aktivnostima u regionu.

Te aktivnosti se, dodao je on, mogu oceniti "malignim uticajem" Rusije i to ne doprinosi stabilnosti u regionu ali ni realizaciji strateških ciljeva Srbije.

"Vlada SAD veruje da je Ruski humanitarni centar zapravo špijunsko mesto, centar špijunaže i da im zbog toga ne treba diplomatski status, jer i NATO delegacije ili misije koje dolaze ili prolaze podležu nekoj vrsti inspekcije srpskih vlasti. Diplomatski status im omogućuje imunitet po kojem niko ne može da ih kontroliše pa mogu da budu nedodirljivi," rekao je Skat za RTV.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG