Linkovi

Ambasador SAD odbacuje sve Vulinove optužbe


<span style="color: rgb(38, 50, 56); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">A young man cools himself off in an irrigation channel near Khartoum, Sudan.</span>

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot odbacio je sve optužbe o umešanosti ambasade u slučaj Jajinci, koje je juče na programu Radiotelevizije Srbija izneo ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da su odnosi Srbije i SAD odlični, a opozicija traži smenu Vulina.

Posle optužbi na račun ambasadora i Ambasade SAD u Beogradu, koje je sinoć gostujući na programu Prvog programa RTS-a izneo ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin, podigla se velika prašina.

U emisiji Upitnik, on je doveo u vezu bezbednosnu pretnju vezanu za otkriće oružja u blizni porodične kuće premijera Srbije sa ambasadom SAD u Srbiji, ali je istakao da ne veruje da iza toga stoji američka država. Takođe, Vulin je rekao i da je slučaj Jajinci počeo izborne noći, kada su, kako je rekao, lideri opozicije upali u Republičku izbornu komisiju i otišli kod američkog ambasadora Kajla Skota.

Povodom svih Vulinovih optužbi, danas je reagovao i sam američki ambasador.

"Jesam video te optužbe i jednostavno nemam reči kako da odgovorim na to. U stvari, mislim da je bilo malo previše izjava, bolje bi bilo da se usresredimo na činjenice o našim odnosima. Naši odnosi su dobri, oni su u usponu, oni su korektni i danas je dobar primer da idemo napred u našim odnosima sa Srbijom", poručio je američki ambasador Skot.

Kako je, uoči konferencije o zelenoj gradnji rekla potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, odnosi Srbije i SAD su odlični, u američkim kompanijama radi 20.000 ljudi i sve što je do sada urađeno u bilateralnim trgovinskim i ekonomskim odnosima dve zemlje treba da napreduje, dodala je Mihajlović.

"Ne zaboravite takođe da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima direktan let za SAD. To ne dobija zemlja koja ima loše odnose sa SAD i mislim da te stvari prosto treba da nastavimo", podseća Mihajlović.

A lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović zatražio je danas od premijera Srbije da smeni Aleksandra Vulina zbog stavova koje je izneo sinoć pred kamerama RTS-a. On je rekao da Vulin takvim izjavama ugrožava međunarodnu poziciju i ugled Srbije, kao i da iznosi neistine jer nije bilo nikakvih kontakata lidera opozicije sa ambasadorom SAD i zavere protiv vlasti, dodao je Radulović.

XS
SM
MD
LG