Linkovi

Ambasador Matković: Nadam se da će Tramp posetiti Srbiju


Ambasador Matković: Nadam se da će Tramp posetiti Srbiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Pobedom Donalda Trampa otvaraju se nove mogućnosti za Srbiju, izjavio je za naš program Đerđ Matković, ambasador Srbije u Vašingtonu.

Matković podseća da se vlada Srbije nije opredeljivala tokom predizborne kampanje u Americi i da je imala dobru saradnju i sa demokratama i republikancima, a posle ovog ishoda vidi prostor za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

"Pobedom Trampa otvaraju se nove mogućnosti za Srbiju, to je za nas veoma dobro. Mi sa njim imamo tesnu saradnju, ja lično poznajem njegovog savetnika za spoljne poslove, dr Valida Faresa, koji je izuzetan čovek i dobro poznaje region. Smatram da sa njim možemo da saradjujemo na unapređenju odnosa u raznim oblastima. Dr Fares me je jednom prilikom obavestio da je ideja predsedničkog kandidata Trampa da sa celim regionom jugoistočne Evrope razvija odnose na bazi investicija i biznisa, i njegova ideja je da će kroz bolji život i viši životni standard građana doći do boljeg pomirenja i tešnje saradnje među zemljama bivše Jugoslavije. Mislim da će to biti veoma pozitivno.

Ja ću da radim na tome da posle dužeg niza godina predsednik SAD poseti Srbiju, nadam se da će to biti za vreme mandata predsednika Trampa i da će to još više doprineti unapređenju naših odnosa.

Mi ćemo sa naše strane da radimo sve što smo i do sada radili, razvijaćemo saradnju sa SAD, radićemo na pomirenju u regionu, prema svim zemljama ćemo da izlazimo za stavovima da treba da tešnje sarađujemo i da budemo zajedno na privlačenju stranih investicija što mislim da je preduslov za mir i stabilnost u regionu".

U Srbiji je široko rasprostranjeno uverenje da bi potencijalna administracija Hilari Klinton vršila veći pritisak na Beograd u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova nego što će to biti slučaj sa Trampovom.

Ambasador Matković ne očekuje veće promene spoljne politike prema Balkanu.

"Ja mislim da je to skoro isto, američka administracija ima mnoge druge spoljnopolitičke prioritete. Oni će da na neki način obrate pažnju na Balkan i sarađivaće sa svim zemljama u regionu, ali ne verujem da će biti neke velike razlike u pogledu pritiska na Srbiju u smislu priznavanja Kosova. Naša politika je poznata - mi ćemo to da nastavimo, želimo da sarađujemo sa svima, sa Prištinom da nastavimo dijalog u Briselu, koji je do sada vođen, ali formalno priznanje Kosova nije na dnevnom redu i neće biti. Ono što EU traži od nas – puna normalizacija odnosa je dosta široko pitanje i mi ćemo da normalizujemo odnose u meri, u kojoj to doprinosi saradnji i interesima Srbije", zaključio je ambasador Srbije u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG