Linkovi

Kirbi objasnio izjavu o Putinovoj poseti


Ambasador SAD u Beogradu, Majkl Kirbi (arhivski snimak)
Ambasador SAD u Beogradu, Majkl Kirbi (arhivski snimak)

Nakon stavova izrečenih o dolasku ruskog predsednika na obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je objasnio da svojom izjavom nije tražio da se Beograd opredeli između Vašingtona i Moskve.

Veliki odjek u Srbiji izazvala je izjava ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija povodom mogućeg dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina na proslavu godišnjice oslobođenja Beograda, a sam ambasador je danas objasnio da je govorio u širem kontekstu i tome ko je sve učestvovao u oslobađanju glavnog grada Srbije.

Nakon intervjua Večernjim novostima i stravova izrečenih o dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina na obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je objasnio da svojom izjavom nije tražio da se Beograd opredeli između Vašingtona i Moskve.

Pobeda nad zlom nacizma u Drugom svetkom ratu vezana je za mnoge narode i ne treba zaboraviti taj širi istorijski kontekst, rekao je danas Kirbi i istakao da Srbija ima pravo da pozove koga hoće i kad hoće:

"Ne radi se o tome da se ja ne slažem sa posetom gospodina Putina Beogradu, ali ako već govorimo o poseti koja će biti u okviru obeležavanja oslobođenja Beograda, onda se treba setiti svih onih, u istorijskom kontekstu, koji su u tome učestvovali."

Istovremeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas ocenio da je pitanje američkog ambasadora Majkla Kirbija o dolasku Vladimira Putina u Srbiju upućeno ruskoj strani i istakao da on ne vrši nikakav pritisak na Srbiju povodom krize u Ukrajini:

"Ja mislim da je to pitanje ruskoj strani upućeno, a ne nama. Pretpostavljam da su to ti njihovi neki odnosi u koje ja ne bih ulazio. Ali sve što je rekao: da je gospodin Kirbi tražio uvođenje sankcija – nije, da on vrši neki pritisak na nas – ne vrši. Stvarno je reč o dobrom čoveku i odličnom ambasadoru."

A u razgovoru za Večernje novosti, koji je izazvao dosta komentara u srpskoj javnosti, američki ambasador je uz pitanje zašto Putin dolazi u Beograd rekao da je više zemalja bilo u sastavu SSSR, da je Beograd oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije. Ako je već pozvan Putin, da li su pozvani i ostali koji su učestvovali u oslobađanju Beograda, pitao je Majkl Kirbi i dodao da Vašington ne traži od Beograda da uvede sankcije Rusiji, da prizna nezavisnost Kosova, niti gura Srbiju u NATO.

XS
SM
MD
LG