Linkovi

Ambasada SAD u Srbiji i OEBS obučili istražitelje finansijskih prevara


U okviru saradnje sa Misijom OEBS-a u Srbiji, deset novih profesionalaca iz Srbije steklo međunarodno zvanje “Sertifikovan istražitelj finansijskih prevara” Međunarodnog udruženja sertifikovanih istražitelja prevara (ACFE), saopštila je u sredu Ambasada Sjedinjenih Država. U javnim ili državnim institucijama u Srbiji sada, zajedno sa ovih novih 10, radi oko 15 sertifikovanih istražitelja finansijskih prevara, kaže se još u saopštenju

Intenzivni program obuke za sertifikaciju sproveden je tokom 2017. i 2018. godine i finansirala ga je Kancelarija stalnog pravnog savetnika Ministarstva pravde SAD u Ambasadi SAD u Beogradu i Misije OEBS-a u Srbiji, stoji u saopštenju.

"Ambasada SAD bi želela da se zahvali i da čestita novim sertifikovanim istražiteljima finansijskih prevara koji dolaze iz javnotužilačke organizacije Republike Srbije, Agencije za borbu protiv korupcije, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Uprave za javne nabavke, Uprave za sprečavanje pranja novca i organizacije civilnog društva 'Transparentnost Srbija'", dodaje se.

Ovaj program je javnim tužiocima i ostalim državnim regulatornim organima ponuđen u sklopu podrške važnom novom zakonu za borbu protiv korupcije koji je Vlada Republike Srbije nedavno usvojila, saopštava ambasada i dodaje da će "napredna obuka u oblasti otkrivanja prevara prilikom procesuiranja krivičnih dela predstavljati važan alat za borbu protiv korupcije".

"Svi novi istražitelji finansijskih prevara prošli su kroz obuku u trajanju od više od godinu dana i morali su da na engleskom jeziku polože četiri odvojena ispita o sledećim temama: sprečavanje i odvraćanje od prevara, finansijske transakcije i prevarne šeme, istraga, i zakon. Ovih novih 10 praktičara će za tužioce i policijske inspektore u Srbiji sada predstavljati novo i moćno sredstvo u borbi protiv korupcije i prevara", kaže se u saopštenju Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG