Linkovi

Ambasada SAD: Nema potrebe za diplomatskim statusom rusko-srpskog centra u Nišu


Ambasada SAD u BG grb
Ambasada SAD u BG grb

Ambasada SAD u Beogradu smatra da ne postoji potreba da zaposleni u rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dobiju diplomatski status.

Ambasada SAD potvrdila je da su njeni predstavnici posetili Centar u Nišu na poziv njegovog rukovodstva uz napomenu da saopštenje koje je Centar izdao nakon posete nije usaglašeno sa Ambasadom SAD i da ne odražava stavove SAD.

"Predstavnici Ambasade SAD su tokom posete bili informisani o sadašnjim aktivnostima centra i u tim aktivnostima predstavnici Ambasade SAD nisu videli ništa što bi ukazivalo na potrebu da Centar dobije diplomatski status", navodi se u saopštenju Ambasade.

"Uporni zahtevi za status nepovredivosti osoblja i prostorija Centra samo izazivaju sumnju u dugoročne namere vezane za taj objekat", kaže se u saopštenju.

Centar je pre dva dana saopštio da je predstavnik SAD tokom posete dobio iscrpne odgovore na sva pitanja koja je imao, uključujući i ona u vezi s nacrtom rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja Centra.

U saopštenju Centra poseta predstavnika Ambasade SAD protumačena je kao potvrda "apsolutne transparentnosti rada Centra", čiji je cilj "isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama".

XS
SM
MD
LG