Linkovi

Ambasada SAD na Kosovu poziva na oprez tokom uskršnjih praznika


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu upozorila je američke državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno u vreme uskršnjih praznika, i pozvala ih na oprez.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Prištini, državljani SAD trebalo bi da budu oprezni tokom događaja koji su u vezi sa proslavama katoličkog i pravoslavnog Uskrsa.

Ambasada upozorava da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, verske objekte i druge "lake" mete. Oprez na navedenim mestima je posebno važan.

Amerikancima koji dolaze na Kosovo ili su već tamo savetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe, da promene rutinu kretanja kako bi postali nepredvidivi za kriminalce i teroriste i da kada se nalaze na javnom mestu obrate pažnju na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbednosti.

Savetuje im se i da izbegavaju javna okupljanja i demonstracije, da budu oprezni na turističkim lokacijama i da prate lokalne medije i prate instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Upozorenje je izdato u sredu, dva dana nakon što je situacija na Kosovu uzavrela zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kim Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG