Linkovi

Amazon zabranio prodaju semena iz inostranstva posle "misterioznih paketa"


Distributivni centar kompanije Amazon (Foto: INA FASSBENDER / AFP)

Kompanija Amazon saopštila je da je zabranila prodaju semena iz inostranstva u SAD, nakon što su hiljade Amerikanaca poštom dobile pakete sa semenom koje nisu naručili, uglavnom iz Kine.

Američki sekretarijat za poljoprivredu u julu je saopštio da je u paketima bilo seme više različitih vrsta biljaka i upozorilo Amerikance da ih ne zasađuju. Eksperti navode i da je možda reč o semenu biljaka kojih nema na američkom tlu, i da bi to moglo da nanese štetu domaćim usevima.

"U budućnosti, dozvolićemo samo prodaju semena prodavaca koji se nalaze u SAD", najavio je Amazan u subotu.

Politiku o prodaji semena, kompanija je promenila u sredu, o čemu je prvo izvestio dnevnik Vol strit džurnal.

Amazon je najavio da će preduzeti mere protiv prodavaca koji ne poštuju nove smernice, uključujući i potencijalno ukidanje naloga. Zabrana se odnosi i na biljke i biljne proizvode.

Sekretarijat za poljoprivredu u julu je saopštio da su paketi verovatno deo prevare, u okviru koje ljudi dobijaju proizvode koje nisu naručili, a prodavci zatim objavljuje lažne pozitivne ocene potrošača da bi podstakli prodaju.

Zvaničnici sekretarijata saopštili su prošlog meseca da eksperti, koji su proučavali seme koje je stiglo iz Kine, nisu pronašli neke veće probleme. Naveli su i da dve zemlje sarađuju u istrazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG