Linkovi

Osnivač Amazona kupio Vašington post


Osnivač kompanije za kupovinu putem interneta "Amazon", Džef Bezos kupio je "Vašington post", jedan od najuticajnijih i najprestižnijih dnevnika u Sjedinjenim Državama.

Osnivač kompanije za kupovinu putem interneta "Amazon", Džef Bezos kupio je "Vašington post", jedan od najuticajnijih i najprestižnijih dnevnika u Sjedinjenim Državama.

“Bilo je to veliko iznenadjenje. Niko nije znao da je list na prodaji", kaže Lenard Dauni, bivši glavni urednik Vašington posta.

Uređivao je list 16 godina i bio je prisutan kada je saopšteno da osnivač Amazona, Džef Bezos kupuje list za 250 miliona dolara.

“Vlasnica Ketrin Grejem pročitala je njegovo saopštenje, ali je jasno predočila da Bezos snažno podržava novinarske vrednosti Vašington posta. To je za mene najvažnije.”

Post je institucija, možda najpoznatija po izveštavanju o skandalu Votergejt koje je dovelo do ostavke predsednika Ričarda Niksona. Novi vlasnik je čovek koji je slavu stekao na Internetu.

“To je spoj dva sveta”, ocenio je jedan od anketiranih stanovnika Vašingtona.

“Džef Bezos razume ‘novi vrli svet’ i da mediji moraju tome da se prilagode”, smatra Lenard Dauni.

Iako neki od anketiranih Vašingtonaca smatraju da će Post i dalje imati pretplatnike, realnost je da - pretplatnici nestaju.

Pem Martin je jedna od stotina hiljade bivših pretplatnika, koji vesti čitaju na internetu. Ona je optimista da će Bezos pomoći “Postu” da uđe u digitalnu eru.”

“Biće to dobro za ‘Post.’”

A, po prvi put u istoriji lista njegova glavna vest je o samom Vašington Postu.

Sam Bezos je izjavio da je kupovina Posta njegov lični potez, koji ne uključuje Amazon niti se odnosi na njegov status u toj kompaniji.

Njujork Tajms, koji se generalno smatra najuglednijim američkim dnevnim listom, izjavio je da je cena po kojoj je Post prodat - "ništavna", budući da je medijska kompanija iz Vašingtona, već osam decenija u vlasništvu porodice Grejem, mogla da bude procenjena na milijarde dolara pre nego što je Internet dramatično smanjio profitabilnost štampanih medija.

Vebsajt Vašington Posta preneo je Bezosove reči da "vrednosti Posta ne treba da budu promenjene" i da će "taj dnevnik nastaviti da služi interesima svojih čitalaca a ne privatnim interesima svojih vlasnika."

Izvršni direktor Amazona saopštio je da će nastaviti da živi u Sijetlu, gde se nalazi sedište Amazona, a da će dnevne operacije Vašington Posta obavljati njegovi trenutni menadžeri.
XS
SM
MD
LG