Linkovi

Amazon odustao od sedišta u Njujorku


Long Ajlend Siti u Kvinsu bio je predložena lokacija za sedište Amazona kompanije Amazon.
Long Ajlend Siti u Kvinsu bio je predložena lokacija za sedište Amazona kompanije Amazon.

Kompanija Amazon odustala je od izgradnje sedišta u Kvinsu u Njujorku. Uprkos tome što su čelnici grada i države Njujork Amazonu ponudili subvencije, protivljenje lokalnih vlasti bilo je jače – uprkos tome što bi, otvaranjem sedišta kompanije bilo otvoreno i nekoliko desetina hiljada radnih mesta.

Zbog protivljenja lokalnih vlasti u Kvinsu, kompanija Amazon neće graditi jedan od svojih centara u Kvinsu.

Amazon je odustao umesto da se bori za ono u šta veruje. A oni veruju da treba da se bore protiv radničkih prava”, kazao je Džimi Van Bremer, član gradske skupštine Njujorka.

Njujork je lobirao za to da se novo sedište Amazona izgradi baš tu i ponudio kompaniji državne i gradske subvencije od 3 milijarde dolara u zamenu za 25 hiljada radnih mesta.

“Pošto smo ih svi godinu dana ubeđivali da dođu ovde i oni pristali – javila se politička opozicija”, razočaran je Endru Kuomo, guverner države Njujork.

Grad je obećao da će rekonstruisati Long Ajlend, da će premestiti centar za distribuciju školskih obroka I vlasniku Amazona Džefu Bezosu obezbediti heliodrom. Protivnici su upitali zašto Amazon sve to zaslužuje.

Nadam se da ovo šalje poruku i drugim kompanijama koje žele da dobiju millione naših dolara da bi došle – da ne može tako”, izjavio je Majkl Đanaris, senator u lokalnom parlamentu.

Protivnici takođe preispituju koliko bi Amazon bio posvećen članovima sindikata, radnicima imigrantima i zaštiti životne sredine. Predstavnica u Kongresu iz Njujorka Aleksandrija Okazio Kortez poručila je da je to što je Amazon odustao pobeda radnika nad korporativnom pohlepom i eksploatacijom. Neki su, međutim, razočarani.

“Ovo nije raj na zemlji, potreban nam je Amazon”, poručio je mali privrednik Džoš Bouen.

Kompanija Amazon saopštila je da je razočarana ovakvim razvojem događaja i da neće tražiti alternativnu lokaciju za novo sedište.

XS
SM
MD
LG