Linkovi

Amazon užasno mesto za rad?


Predsednik kompanije Amazon Džef Bezos
Predsednik kompanije Amazon Džef Bezos

Najveća internet prodavnica na svetu, Amazon, našla se u centru pažnje američke i svetske javnosti nakon medijskih izveštaja o lošoj radnoj atmosferi i ogromnim pritiscima koje trpe zaposleni u kompanji.

Direktor kompanije Džef Bezos odbacuje optužbe, navodeći da to nije Amazon koji on poznaje.

Amazon, najvredniji maloprodajni lanac na svijetu poznat po planovima za dostavu paketa dronovima i ogromnim skladištima opremljenim hiljadama robota, sada se brani od optužbi iz članka u dnevniku “Njujork tajms” u kojem trenutni i bivši zaposleni opisuju kompaniju kao užasno mjesto za rad.

Radnici se, kako navode, ohrabruju da oštro kritikuju ideje svojih kolega, dok je bilo slučajeva da zaposleni plaču za svojim stolom. Članak takođe navodi slučajeve bezobzirnosti prema radnicima koji se suočavaju sa ličnim krizama, poput teških oboljenja. Jedna žena tvrdi da joj je, nakon što je izgubila bebu, rečeno da će njene aktivnosti na poslu biti nadzirana kako bi se osiguralo da je i dalje usredsređena na svoje obaveze.

U imejlu, poslatom 180 hiljada zaposlenih, direktor kompanije Džef Bezos navodi da članak ne opisuje Amazon koji on poznaje i brižne Amazonce s kojima radi svakog dana. "Čak i ako su rijetki i izolovani, naša tolerancija za slučajeve u kojima ne postoji saosećanje treba da bude ravna nuli”, poručio je Bezos.

U korporativnim snimcima Amazona, radnici opisuju radnu atmosferu punu izazova, ali i priznanja.

“Shvatila sam da sam mnogo pametnija i jača nego što sam mislila da je slučaj.”

“Ili se uklapate ili ne. Ili volite ovo ili ne. Nema sredine”, navode neki od zaposlenih.

Džef Bezos u obraćanju zaposlenima ističe da bezdušno radno mjesto, opisano u Njujork tajmsu, ne bi moglo da opstane na današnjem tržištu i dodaje da bi svako ko bi radio za takvu kompaniju bio lud da ostane. “Ja znam da bih je napustio”, zaključio je direktor Amazona.

XS
SM
MD
LG