Linkovi

Pet ljudi poginulo, jedan povređen u padu helikoptera na glečer na Aljasci


Arhiva - Na ovoj fotografiji iz 20. juna 2021. vidi se tim spasilaca tokom potrage za ostacima avioa na glečeru, nedaleko od Ankoredža, Aljaska.
Arhiva - Na ovoj fotografiji iz 20. juna 2021. vidi se tim spasilaca tokom potrage za ostacima avioa na glečeru, nedaleko od Ankoredža, Aljaska.

Pet osoba je poginulo, a jedna je povređena u padu helikoptera na glečeru u blizini Ankoredža, saopštila je u nedelju državna policija Aljaske.

Spasioci su pronašli mesto pada letelice i usamljenog preživelog u subotu kasno uveče nakon što je prijavljeno da je helikopter zakasnio, saopšteno je. Povređena osoba je spašena i prijavljeno je da je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

Mesto pada je glečer Knik severoistočno od Ankonredža. Iz izveštaja državne policije u nedelju nije bilo jasno da li se helikopter srušio na lednik ili pored njega.

Identiteti pilota i putnika nisu bili odmah saopšteni. Obaveštavanje porodica žrtava još nije završeno, rekao je portparol državne policije Ostin Mekdaniel.

Među poginulima i Petr Kelner, najbogatiji Čeh i vlasnik Telenora u Srbiji

Najbogatiji Čeh, Petr Kelner, čija je imovina procenjena na 17,5 milijardi dolara, poginuo je u helikopterskoj nesreći na Aljasci, saopštila je kasnije u ponedeljak njegova kompanija PPF, preneo je FoNet.

Pored Kelnera, u padu helikoptera "Erbas AS350 B3" poginuli su još jedan državljanin Češke, dvojica vodiča i pilot. Jedna osoba je preživela nesreću i nalazi se u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, piše Njujork tajms.

Kelner je 2018. godine kupio kompaniju Telenor u Srbiji.

Izvlačenje su izveli pripadnici državne policije, Nacionalna garda Aljaske vojske i Gorska spasilačka grupa Aljaske. Savezna uprava za vazduhoplovstvo uvela je privremeno ograničenje leta u tom području do ponedeljka ujutro.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja istražuje nesreću.

Glečer Knik, na severnim planinama Čugač, odredište je za letove, a leti, pešačke i brodske ture. Mesto nesreće je u blizini izliva reke Knik iz lednika od 28 kilometara, prema mapi koju su obezbedili vojnici.

Glečer Knik i drugi lednici u tom području bili su mesta brojnih vojnih i civilnih vazdušnih nesreća tokom nekoliko decenija.

XS
SM
MD
LG