Linkovi

Ukidanje vanrednog stanja u Alžiru


Protesti u Alžiru
Protesti u Alžiru

Alžirski ministar inostranih poslova Murad Medelsi izjavio je da će 19-godišnje vanredno stanje u njegovoj zemlji biti okončano u roku od nekoliko dana.

Medelči je to najavio u današnjem razgovoru za francusku radio stanicu Evropa 1. On je takodje nastojao da minimalizuje zabrinutost da bi nedavni protesti u Alžiru mogli da eskaliraju poput situacija u Tunisu i Egiptu. Opozicioni aktivisti najavili su plan da u petak održe drugi skup u glavnom gradu Alžira, nakon retkih antivladinih protesta krajem prošle nedelje.

Uprkos dugoročnoj zabrani demonstracija u Alžiru, Nacionalna koalicija za promene i demokratiju održala je u subotu protest tokom koga je oko 2000 aktivista probilo policijske barikade i održalo skup na Trgu 1. maja uzvikujući parole i zahtevajući zbacivanje predsednika Abdulaziza Buteflike. Aktivisti su se nadali da će marširati gradom, ali ih je blokiralo gotovo 30 hiljada pripadnika policije poslatih da uguše proteste.

Organizatori navode da je policija u sukobu sa demonstrantima nakon nekoliko sati rasterala skup i na kratko privela nekoliko desetina demonstranata.

U nedelju su se aktivisti alžirske opozicije okupili u istočnom priobalnom gradu Anaba, ali je skup prerastao u nasilje, jer su demonstranti bacali kamenice na policiju.

XS
SM
MD
LG