Linkovi

Alžir pokušao da oslobodi taoce


Pripadnik ekstremista koji su oteli taoce u Alžiru
Pripadnik ekstremista koji su oteli taoce u Alžiru

Predstavnik ekstremista izjavio je da su 34 taoca i 15 otmičara poginuli u operaciji, mada detalji u vezi sa celom situacijom ostaju nejasni.

Alžirske oružane snage izvršile su napad na zabačeno postrojenje za eksploataciju prirodnog gasa koje su - zajedno sa taocima - juče zauzeli ekstremisti povezani sa al-Kaidom.

Portparol Bele Kuće Džej Karni, izjavio je da Sjedinjene Države pomno prate situaciju. "Tražimo razjašnjenje ove situacije od Alžirske vlade i očigledno je da smo najviše usredsređeni na status Amerikanaca", rekao je Karni. Nešto ranije, francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis, prokomentarisao je otmicu.

„Hteo bih odmah da kažem da neću moći ništa da izjavim o tragediji koja je u toku u Alžiru, jer su informacije kontradiktorne, nemam najnovije vesti, tako da jedino mogu da kažem da je očigledno da je ova situacija izuzetno dramatična i pokazuje da je terorizam istinsko zlo.“

Mauritanska novinska agencija izveštava da su alžirski helikopteri izvršili napad u trenutku kada su ekstremisti pokušavali da napuste kompleks sa najmanje nekoliko talaca.

Neidentifikovani ekstremista izjavio je za agenciju ANI da je najmanje sedam zapadnih talaca još živo. Nešto ranije, alžirska novinska agencija, citirajući lokalne izvore, prenela je da je vojska oslobodila četiri stranca. U prvim izveštajima se navodi da su oslobođeni Kenijac, Francuz i dva Britanca.

Ekstremisti povezani sa al-Kaidom saopštili su da su juče oteli najmanje 41 stranca u kompleksu, u znak osvete za francusku vojnu akciju u Maliju. Predstavnik malijskog ogranka Al-Kaide u islamskom Magrebu, juče je izjavio za Glas Amerike da među taocima ima sedam Amerikanaca.

Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta, nazvao je otmicu terorističkim činom. Francuski predsednik Fransoa Oland danas je izjavio da je u objektu bio i izvesan broj francuskih državljana. Oland je izrazio uverenje da će alžirske vlasti rešiti ovu situaciju. eruje se da su među taocima i državljani Britanije, Japana, Norveške i Irske.
XS
SM
MD
LG