Linkovi

Alge - buduća zaštita od sunca


Zbog rizika od raka kože, krema za zaštitu od sunca trebalo bi da bude obavezna ako idete na plažu. Ali štetne materije u tim kremama zapravo postoje, a hemijski sastojci u sintetičkim kremama za sunčanje već jasno nanose štetu svim i onako osetljivim koralnim grebenima u svetu. Zato, šta da radi plivač, svestan stanja planete? Jedan engleski istraživač možda ima odgovor koji se često nalazi ispred vas.

Dani bezbrižno provedeni na suncu bez zaštite su odavno prošli. Ne radi se samo o realnoj opasnosti od raka kože, već i o činjenici da sintetički sastojci u zaštitnim kremama za sunčanje nanose štetu koralnim sistemima svuda u svetu.

Rešenje za oba ta problema moglo bi da bude upravo na obali. Morska trava veoma dobro štiti samu sebe od sunčevih štetnih ultraljubičastih zraka. Organizam koji brzo raste proizvodi prirodni sastojak koji deluje kao zaštitna krema za sunčanje.

“Ti sastojci se nazivaju amino kiseline slične mikosporinu (MMA) i ima ih čitav niz i različite vrste algi sadrže različite aminokiseline u zavisnosti od uslova u kojima žive”, kaže Kerol Luelin sa Univeziteta Svonsi.

Luelin veruje da bi ti sastojci mogli jednostavno da se ugrade u sve, od krema za ruke, do šampona, koji ne bi imali štetne efekte.

“Ti prirodni proizvodi su mnogo bolji za prirodnu okolinu od sintetičkih koji se trenutno koriste.”

Laboratorija Kerol Luelin je puna rastućih algi. Neke rastu ispod bezbednog belog svetla, dok su druge bombardovane ultraljubičastim zracima.

“Ustanovili smo da alge koje rastu ispod ultraljubičastog zračenja mogu da prave zaštitne sastojke. Zato njihovo gajenje pod ovim zracima može zapravo da poveća količinu sastojaka koji štite od sunca.”

To je još samo jedna svrha morske trave koja se već konzumira širom sveta kao super hrana, puna hranljivih sastojaka.

“Oni na primer imaju antioksidaciona i antiinflamatorna svojstva. Zato smo zaineresovani da pronađemo različite dobrobiti od različitih metabolita koje želimo da proučavamo.”

Trik je sada, kaže Luelin kako navesti alge da masovno proizvode zaštitne sastojke kako bi bili komercijalno profitabilni.

XS
SM
MD
LG