Linkovi

Vučić spreman da razgovara sa svima


Mandatar za sastav nove srpske vlade Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Mandatar za sastav nove srpske vlade Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Nova vlada imaće isto ministara, možda jednog manje, najavio je danas mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je spreman da razgovora sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, ali i svima drugima koji to žele. Na konferenciji za novinare Vučić je rekao i da je ponosan, jer drugi put dobija mandat za sastavljanje vlade.

Lider SNS-a i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da će razgovarati sa svima koji to žele i da će od početka sledeće nedelje svima biti upućen poziv za razgovor o budućnosti Srbije. Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, on je objasnio da to ne znači da će svi oni biti deo Vlade Srbije.

Vučić je rekao da još ne zna imena ministara, da nije doneta odluka hoće li se praviti koalicije ili ne, a kako je najavio, biće promena u načinu funkcionisanja Vlade, što znači da će sa ključnim ministrima jednom u dva meseca sedam dana provoditi po Srbiji, a prvo u Nišu:

"Blizu sam borbenoj vladi, koja ima jasan, nedvosmislen, precizan cilj. Borbenih ljudi. Ne zanima me da li je iz neke stranke, ili nije iz neke stranke. Stvarno me ne zanima. Ali hoću da se ti ljudi bore, a ne na prvoj krivini gde je teško, gde kamion ili voz malo skrene, da kažu – e, hajde da se sklonim odavde, da ne budem na toj krivini."

Kako je rekao mandatar, biće nepopularnih stvari koje moraju da se urade, posebna pažnja biće posvecena infrastrukturnim projektima, a predstoje i ozbiljne reforme pravnog sistema. Vučić je istakao da očekuje u junu otvaranje poglavlja 23 i 24, što će, kako je ocenio, biti važan signal za Srbiju. Odgovarajući na pitanje novinara o slučaju Savamala, on je rekao da istraga nije okončana:

"Biće rešen taj slučaj. I da je sve tako. Ja sam rekao – da je neko iz državnih institucija, da mi je rekao, ja bih rekao – alal vera. Super, uradite to. A da li jeste, ili nije, nadležni organi će da reše taj slučaj. Ne brinite. I mislim da ima i napretka."

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, Vučić je rekao da je Srbija u prvom kvartalu 2016. godine zabeležila rast industrijske proizvodnje od 10,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Po njegovim rečima, Srbija beleži rast izvoza, stagnaciju uvoza, kao i rastući trend u većini najvećih oblasti prerađivačke industrije, a kao veliki problemi, kaže Vučić, ostaju RTB Bor i Resavica.

XS
SM
MD
LG