Linkovi

Vučić: Nema zaokreta

  • Rade Ranković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Srpski premijer danas je rekao da njegov intervju agenciji Asošijeted pres nije nikakav politički zaokret, već da on više meseci govori da se o dobijanju gasa razgovara sa više strana

Da li je Srbija napravila istorijski zaokret od Rusije - to je pitanje koje se danas otvorilo u Srbiji nakon intervjua koji je premijer Srbije juče dao agenciji Asošijeted pres.

U jučerašnjem intervjuu američkoj agenciji Asošijeted pres, premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, a koji treba da sprovede gas iz Azerbejdžana u Evropu.

Komentarišući ovu izjavu, AP ocenjuje da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, a sam Vučić danas objašnjava da će Srbija od 2019-te godine, kada prestane dotok gasa preko Ukrajine, imati veliki problem sa snabdevanjem ovim energentom:

"Nije pitanje nikakvog zaokreta. O tome govorim već pet meseci da smo mi spremni da dobijamo gas i da razgovaramo o tome sa više različitih strana. Mi nemamo gas obezbeđen 2019-te odakle će da dođe. I naravno da smo za diverzifikaciju, i naravno da smo da pokušamo sa svake strane da dobijemo gas. Ako mogu da nam pomognu Rusi – hvala vam. Ako mogu da nam pomognu Amerikanci – hvala vam. Ko god može da nam pomogne – hvala mu. Naš posao je da brinemo o Srbiji. Mali sam ja da bih brinuo o Rusiji i Americi. Neka brinu oni o sebi."

Vučić je novinarima danas rekao i da je od šefa komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića tražio da se uključi u slučaj istrage ubistva tri brata Bitići, američkih državljana albanskog porekla koje su u leto 1999. godine ubili pripadnici policije Srbije. Kako je rekao, Matić će biti uključen u rešavanje tog slučaja, jer je, između ostalog, pokazao inicijativu i u rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije:

"Što se tiče samog slučaja – bilo bi dobro da se reši. I smatram da treba da se reši. Da li ćemo uspeti da ga rešimo pre mog puta u Ameriku – teško."

Upitan da prokomentariše tvrdnje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je podela Kosova bolja od rešenja koje je u platformi predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Vučić je odgovorio da bi voleo kad bi se o tim stvarima više govorilo unutar državnog rukovodstva. A ne da uvek izlazimo u javnost i onda pokušavamo da to vraćamo u institucionalne tokove, dodao je premijer.

XS
SM
MD
LG