Linkovi

Alberto pogodio obalu SAD, praćen jakom kišom i velikim talasima


Otac i sin posmatraju talase kako se razbijaju o obalu dok podtropska oluja nadolazi, 28. maja 2018, u Pensakoli, Florida.

Subtropska oluja Alberto stigla je u ponedeljak do američke obale Meksičkog zaliva, udarajući u peščane plaže snažnim vetrovima i oštrom kišom koja je sprečila formiranje uobičajene gužve za Dan sećanja.

Prognostičari upozoravaju da obilna kiša, poplave i opasni talasi predstavljaju najveću pretnju, dok Alberta stiže do kopna u blizini Laguna biča u na Floridskoj prevlaci. Pojava kratkih tornada takođe je moguća većinom na Floridi i u delovima Džordžije, Južne Karoline i Alabame.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je u 5 sati popodne po lokalnom vremenu, središte Alberta bilo oko 24 kilometra zapadno-severozapadno od Panama Sitija, na Floridi. Sa maksimalnom snagom vetrova od 72 kilometra na sat, Alberto se pomerao ka severu, brzinom od 14 kilometara na sat.

Vremenski uslovi podižu velike talase duž istočne i severne obale Zaliva, pa vlasti upozoravaju plivače da se drže podalje od talasa, zbog opasosti po život, ukoliko ih povuku talasi i struje.

Između 10 i 25 centimetara kiše moglo bi da padne na Floridsku prevlaku, istočnu i centralnu Alabamu i zapadnu Džordžiju pre nego što oluja nastavi dalje. Izolovani potopi od 30 centimetara takođe su mogući dok se oluja bude napredovala dublje ka kopnu, noseći teške padavine oko jugoistoka u narednim satima i danima.

Pošto se Alberto kreće dublje ka kopnu, napuštajući tople vode koje obezbeđuju gorivo tropskim vremenskim sistemima, očekuje se da oluja počne da postojano slabi.

Subtropske oluje poput Alberta imaju manje definisan i hladniji centar od tropskih oluja, ali njihovi snažniji vetrovi dosežu dalje od njihovog središta.

Upozorenje na tropsku oluju je na snazi za potez od reke Asila u floridskom Big Bendu do granice Alabame i Floride.

Spasioci su podigli crvene zastave duž bele peščane Pensakola, gde je plivanje zabranjeno.

U međuvremenu, oluja je prisilila organizatore nekih manifestacija za Dan sećanja da ih otkažu, širom Floridske prevlake. Bezbednost je prioritet, ali odluke i dalje "slamaju srce", kaže Tom Rajs, 29, ratni veteran koji je predvodio organizaciju ceremonije planirane za ponedeljak u spomen groblju Bil, u Fort Valton Biču.

Neki su se ipak probili kroz kišu, kako bi odali počast pored tornja na groblju podignutom u čast veterana. Američke zastave i trake postavljeni su u subotu na grobove svih 1.700 veterana sahranjenih na tom groblju.

"Izneli smo zastave", rekao je Rajs za "Nordvest Florida dejli njuz", dok je vetar šibao po velikoj zastavi SAD podignutoj na pola koplja. "To je bilo važno".

Pošto je Floridska prevlaka poznata po svojim netaknutim plažama, turisti obećavaju da Alberto neće otkazati njihove odmore.

Gradonačelnik Orandž Biča, na alabamskoj obali Zaliva, kaže da je Alberto doneo kišu i pogoršanje vremena - i razbio nade za rekordnu posećenost za Dan sećanja. Umesto toga, crvene zastave vijore se po plažama Alabame, a policajci patroliraju, starajući se da niko ne uđe u vodu.

Na drugim mestima, floridska Divizija za menadžment u vanrednim situacijama saopštava da je oko 2.600 korisnika ostalo bez struje u severoistočnoj Floridi u ponedeljak ujutro.

Alberto, prva oluja sa imenom u 2018, poranila je u atlantskoj ovogodišnjoj sezoni uragana.

Nacionalna administracija za okean i atmosferu izdala je godišnju prognozu za sezonu uragana u kojoj se najavljuje 10 do 16 oluja sa imenom, uz pet do devet uragana. Od jednog do pet uragana mogli bi da budu veliki, sa vetrovima do 180 kilometara na sat.

Ukoliko se prognoze ostvare, predstojeća sezona mogla bi da bude blizu normale, ili malo ispod toga. Prosečna sezona uragana proizvede 12 oluja sa imenom, od kojih šest postanu uragani, uključujući i tri velika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG