Linkovi

Jednoglasna ratifikacija Protokola u Albaniji


Albanski parlament (arhivski snimak)

Poslanici albanskog parlamenta jednoglasno su danas ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Za je glasalo 109 poslanika, dok glasova protiv ovakve odluke nije bilo. Tako je Albanija postala peta zemlja koja je potpisala Protokol. To su ranije učinili Island, Slovenija, Slovačka i Mađarska.

Ratifikaciji Protokola je prisustvovao i predsjednik crnogorskog parlamenta Darko Pajović koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Albaniji. Pajović saopštio je da mu je zadovoljstvo što je prisustvovao glasanju koje je pokazalo prijateljstvo dvije zemlje.

"Veliko mi je zadovoljstvo što vam se obraćam jer ste ratifikovali Protokol. Članstvo u NATO je istorijski, kulturološki, civilizacijski iskorak za Crnu Goru i predstavlja čvrstu opredijeljenost Crne Gore za zapadni sistem vrijednosti i okrenutost zapadnoj civilizaciji'', kazao je Pajović i dodao da je članstvo u NATO potvrda da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu.

Pajović je kazao da možemo biti ponosni što smo uprkos svim turbilentnim vremenima koja su iza nas, "uspjeli da izgradimo odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja naše dvije države".

''Kretanje naše zemlje u pravcu evroatlanskih integracija dobar je put i izglasavanje protokola pokazuje da se zemlje koje su zajedno na tom putu međusobno pomažu i dopunjuju'', poručio je Pajović.

Podsjetio je da je Crna Gora u pregovorima sa EU otvorila 22 pregovaračka poglavlja, od čega je 2 već privremeno zatvorila.

''Siguran sam da će i Albanija uskoro otvoriti pregovore o pristupanju EU i time dobiti dodatni podsticaj za nastavak započetih reformi, a Crna Gora spremna je da podijeli sa vama svoja iskustva iz pregovora'', poručio je predsjednik Skupštine.

Predsjednik parlamenta Albanije, Ilir Meta, kazao je da njegova zemlja snažno podržava integraciju Crne Gore u NATO, jer je to, kako je ocijenio, ključno za stabilnost u regionu.

"Veoma su nam važni i odnosi Albanije i Crne Gore, koja nije samo naš prijatelj već i prirodan partner za sve ključne regionalne projekte. Region se suočava sa globalnim bezbjednosnim izazovima i zato je važna dobra saradnja", kazao je Meta na konferenciji za novinare.

Kako je ranije najavljeno, Bugarska i Rumunija bi trebalo da potpišu Protokol krajem juna ili početkom jula. Crna Gora je sredinom maja u Briselu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa, potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratifikuju navedeni Protokol.

Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava. Proces ratifikacije Protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je ranije više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen do sredine 2017. godine. Na sljedećem samitu NATO-a koji će biti održan u Varšavi, Crna Gora će imati status posmatrača.

XS
SM
MD
LG