Linkovi

Imenovan bin Ladenov naslednik


Novi lider Al Kaide, Ajman Al Zavahiri

Al Kaida je saopštila da je izabrala Egipćanina Ajmana al-Zavahirija za naslednika Osame bin Ladena na najvišem položaju u toj terorističkoj mreži.

Al Kaida je to objavila na jednoj islamističkoj veb stranici uz obećanje da će smesta nastaviti džihad, odnosno sveti rat protiv Sjedinjenih Država i Izraela, koje je nazvala "otpadničkim okupatorima“. Al Kaida je zadala reč da će nastaviti svoju borbu 'dok sve osvajačke armije ne napuste zemlju islama'.

Zavahiri, inače po struci hirurg, koji iduće nedelje slavi 60. rodjendan, dugo je bio bin Ladenov zamenik. Teroristički stručnjaci često su ga nazivali glavnim strategom Al Kaide i operativnim organizatorom. Mnogi analitičari su pretpostavljali da će on preuzeti rukovodeću ulogu pošto su američki komandosi prošlog meseca izvršili napad na bin Ladenovo skrovište i ubili ga.

Kako se veruje, Zavahiri komanduje iz planinskog regiona na granici između Pakistana i Avganistana. Američki zvaničnik zadužen za kontraterorizam, Džon Brenan, rekao je ove nedelje da Sjedinjene Države tragaju za Zavahirijem.

Bela kuća nije reagovala na saopštenje o Zavahiriju, ali ga je visoki funkcioner Brenan opisao kao neharizmatičnu ličnost.

XS
SM
MD
LG