Linkovi

Al Kaida sprema napad unutar SAD?


Američki i državni zvaničnici istražuju moguću zaveru terorističke grupe Al Kaida da izvrši napad uoči ili na sam dan američkih predsedničkih izbora.

Predstavnici njujorške policije izjavili su u petak da obaveštajne jedinice saradjuju sa FBI-jem u proceni verodostojnosti pretnje.

Zamenik komesara njujorške policije Stiven Dejvis je upozorio da informacije nisu dovoljno konkretne ali da se „svi obaveštajni izveštaji koji se tiču grada Njujorka uzimaju veoma ozbiljno.“

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio izjavio je da pretnja nije novost i da je obavešten o njoj pre nekoliko dana. “Još procenjujemo koliko je pretnja kredibilna i još nismo sigurni da su informacije verodostojne.”

Vesti o pretnji pojavile su se četiri dana pre nego što Amerikanci izlaze na birališta, a obaveštajni zvaničnici upozoravaju da meta napada mogu da budu države Njujork, Virdžinija i Teksas.

Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost izjavio je da je agencija svesna moguće pretnje ali nije želeo da navede više detalja. “Kao što odavno govorimo, u ovakvom okruženju, nasilni, domaći ekstremisti mogu da udare bez mnogo najave”, izjavio je taj zvaničnik za Glas Amerike. “Naša strahovanja da nasilni ekstremisti mogu da budu inspirisani da izvrše napade unutar SAD se nisu umanjila.”

FBI je saopštio da američke agencije za antiterorizam i čuvanje reda “ostaju budne i pripremljene da brane zemlju od napada.”

Gradjanima Njujorka već je rečeno da očekuju snažno policijsko prisustvo narednih nekoliko dana budući da se pretnja poklapa sa nekoliko javnih dogadjaja uključujući njujorški maraton u nedelju i izbore u utorak.

XS
SM
MD
LG