Linkovi

Akupunktura moguća alternativa za opijate protiv bolova


Tehnika lečenja akupunkturom stara je oko 2000 godina

Zavisnost od opijata predstavlja krizu u Sjedinjenim Državama, sa više od dva miliona Amerikanaca koji su zavisni od lekova protiv bolova, kažu stručnjaci. Medjutim, drevna kineska akupunktura sa iglama, pruža alternativu opijatima za bol i pomaže osobama koje su već zavisnici od njih.

Svaki ubod igle pruža Dejvidu Remziju olakšanje od hroničnog bola u njegovim leđima i nogama. On se okrenuo akupunkturi nakon što je postao zavisnik od opijata posle teške povrede.

Od kako je počeo sa tretmanom, bio je u mogućnosti da vidi budućnost i život bez pilula opijata, prvi put.

Da bi pronašli zamenu za opijate, sve više lekara počinje da se bavi akupunkturom. Oni kažu da drevna kineska tehnika predstavlja bolji način za smanjenje bola.

“Potrebno nam je nešto drugo umesto opijata, a akupunktura zapravo funkcioniše.”, tvrdi akupunkturista Džered Vest

U objektu sekretarijata za pitanja veterana u Rod Ajlendu, akupunktura se koristi kao zamena za opijate.

“Veterani imaju mnogo više problema sa bolovima od generalne populacije, zbog prirode svoje službe. Zato tražimo nešto drugo što nije farmakološko.”, objašnjava lekar Pol Piralja iz medicinskog centra "Providens".

Ali neki medicinski stručnjaci pitaju se da li akupunktura bolje deluje od opijata za ublažavanje hroničnih bolova. Ankit Mahešvari sa univerziteta "Kesj Vestern" navodi da je moguća određena količina placebo efekta, što je deo reagovanja na akupunkturu. Međutim on dodaje i da je taj tretman ipak delotvorniji u poređenju sa drugim.

Sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, procenjuje se da oko 115 Amerikanaca umre svaki dan zbog predoziranja opijatima. Možda će akupunktura biti jedan od načina da se spasi više života u budućnosti od te razorne krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG