Linkovi

Gedmin: Rešavanje EU krize zahteva vreme, mudrost i umešnost


Džefri Gedmin,član Saveta za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu
Džefri Gedmin,član Saveta za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu

Nije nikakva tajna da se Evropska unija nalazi pod sve većim pritiskom. Boljke uključuju ekonomsku stagnaciju, visoku nezposlenost, migrantsku krizu, desničarski populizam, terorizam, neprijateljsku Rusiju, pa i nevolje sa glavnim partnerom, Amerikom. Sve to, kažu eksperti, dovelo je u pitanje karakter, pa i budućnost Unije.

Evropski političari i eksperti često porede projekat evropskih integracija sa biciklom, koji mora stalno da ide napred da se ne bi prevrnuo. Za neke, evropske pedale su još čvrste - za Džefrija Gedmina, bicikl se uveliko klima.

Evropski problemi su bez presedana, kaže Gedmin. Bregzit je u toku, Poljaci i Mađari sve češće ističu suverenitet svojih zemalja, iz septembarskih izbora nemačka kancelarka Angela Merkel izašla je oslabljena. Prvi put od 1945. u Bundestag je ušla krajnja desnica sa ne tako malim brojem poslanika.

Očigledno je, kaže Gedmin, da veliki broj Evropljana više ne veruje u svoje elite, za koje smatra da zanemaruju probleme sa kojima se običan narod suočava:

“U mnogim evropskim zemaljama, nezadovoljstvo naveliko izlazi na površinu. Javnost ne veruje da elite umeju ili čak uopšte žele da rešavaju njihove teškoće. Elite sa svoje strane čvrsto veruju da izlaz leži u nastavljanju evropske integracije prema parametrima iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.”

Evropski projekat, započet na principu širenja političke i ekonomske saradnje zemalja na starom kontinentu, zaista je utemeljio dugotrajni evropski mir i prosperitet, kaže Gedmin. Međutim, stvarnost se ubrzano menja, dodaje on.

Na sceni su potpuno novi faktori: Od globalizacije, izuzetno transformativne tehnološke revolucije, do geostrateških prestrojavanja u smislu ruskog revanšizma i povlačenja Amerike, najboljeg saveznika, sa evropske scene.”

Evropski projekat, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2012. - posebno je poremetio nagli priliv ogromnog broja migranata od kojih su većina muslimani.

Glavna tema na nedavnim izborima u Francuskoj i Nemačkoj bila je masovna imigracija, naročito, muslimana.

Kod mnogih Evropljana probuđena je bojazan da postaju manjina u sopstvenoj zemlji, navodi Gedmin.

“Ljudi su počeli da razmišljaju o patriotizmu, identitetu, društvenoj koheziji, vezama sa spoljnim svetom i drugim državama. Sve im se odjednom survalo.”

Za dosadašnji napredak Evropske unije ključne su bile tri vodeće zemlje - Nemačka, Francuska i Britanija. Bez Francuske i Nemačke ne bi postojao evro. Francuska i Britanija garantovale su bezbednost i vodile spoljnu politiku.

Mnogi analitičari upozoravaju da bi prvi put u istoriji Unije moglo da dođe do usporavanja, ili čak potpunog zastoja evropskog napretka.

Drugi ne misle da su pritisci sa kojima se blok suočava nerešivi ni večni.

Sa njima se Gedmin slaže, uz dodatak da izlaz iz sadašnje krize zahteva vreme, mudrost i umešnost.

XS
SM
MD
LG