Linkovi

Britanski Dom lordova: Zapadni Balkan “izvor nestabilnosti u Evropi”


Britanska zastava nadomak parlamenta u Londonu.
Britanska zastava nadomak parlamenta u Londonu.

Velika Britanija mora da nastavi svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu koji je u opasnosti zbog autokratskih lidera, slabih demokratskih institucija i endemskog organizovanog kriminala i korupcije, navodi se u izveštaju odbora za spoljne poslove gornjeg doma britanskog parlamenta.

Odbor Doma lordova navodi da "postoji ozbiljna zabrinutost da su uspesi ostvareni ka dobroj vladavini i vladavini prava u opasnosti da budu izgubljeni.”

U dokumentu britanskog Doma lordova, pre svega se ističe da su se nakon okončanja sukoba u regionu Zapadnog Balkana, smenjivali periodi „opuštanja, mešanja ili nepažnje od strane međunarodne zajednice, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo”, zbog čega je došlo do stagnacije u napredovanju zemalja koje ispoljavaju želju da se integrišu sa ostatkom Evrope.

U dokumentu se izričito navodi da je Zapadni Balkan “po mnogim aspektima, ostao u senci ratova iz 1990-tih i da su politička nestabilnost, međuetničke tenzije i takmičenje trećih zemalja u sticanju uticaja u regionu usporili su napredak, regionalno pomirenje i jaču integraciju sa ostatkom Evrope.”

Region je opterećen i autoritarnim liderima, slabim demokratskim institucijama i teškim izazovima od strane organizovanog kriminala i korupcije, navodi se dalje u analizi Doma lordova. “Takva situacija pogoršana je zbog neizvesnosti oko procesa pristupanja Evropskoj uniji, daljeg odliva mladih i obrazovanih ljudi, porasta ekstremizma i anti-demokratskog nacionalizma”, smatraju autori dokumenta.

Ističe se i to da sanacija političkih I ekonomskih prilika u regionu ostaje “bitan interes” Ujedinjenog kraljevstva, koje bez obzira na Bregzit želi da pomogne održanje mira I stabilnosti Evrope.

“Aspiracija svih zemalja Zapadnog Balkana je članstvo u Uniji,” i ujedno navodi da su Albanija i Crna Gora već članice NATO-a i da Makedonija, i Bosna i Hercegovina i Kosovo takođe streme članstvu, I to bez obzira što se suočavaju sa “ozbiljnim problemima koji članstvo za sada čine nerealnim.” Što se tiče Srbije, konstatuje se da ona ne želi da se pridruži NATO-u, dok učestvuje u zajednički vojnim i vežbama civilne odbrane Zapadnog odbrambenog saveza.

Međutim, u dokumentu se ističe I to da na Zapadu vlada “ozbiljna zabrinutost da bi ostvareni napredak ka demokratiji i vladavini prava mogli da budu dovedeni u pitanje zbog skretanja pojedinih zemalja ka autoritarnoj vlasti, nacionalističkoj politici i državnoj korupciji.” Takvu situaciju dalje pogoršava, kako se konstatuje, “nespremnost jednog dela međunarodne zajednice da se suprotstavi pomenutim tendencijama kao i pojavi endemskog organizovanog kriminala i korupcije u regionu.”

Dom lordova britanskog parlamenta, takođe upozorava da “regionalnu stabilnost narušava i uticaih trećih zemalja, kao što su Rusija, Kina, pa i druge zemlje:

“Jedini cilj Rusije je da poremeti i sprečava približavanje regiona Zapadu. Kina, sa svoje strane vrši investicije, što neki pozdravljaju kao izvor od vitalne važnosti za finansiranja infrastrukture i industrije u regionu. Međutim, potrebno je voditi računa da ovaj već siromašan region na zapadne dublje u dugove. Zemlje kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, takođe su zainteresovane za ovaj region, što bi potencijalno moglo da poremeti ionako osetljive odnose između pojedinih zemalja i zajednica u regionu Zapadnog Balkana.

Britanija treba da ostane aktivno angažovana u regionu preporučuje se u dokumentu, u kojem se pozdravlja “odluku britanske vlade da bude domaćin Samita Zapadnog Balkana 2018.”

“Apelujemo na vladu da Samit zemalja Zapadnog Balkana iskoristi kao priliku za iznošenje detalja o takvom naporu i to za duži period ispred nas, sve što bi Britanija bila spremna da učini zajedno sa Evropskom unijom u smislu podrške stabilnosti, demokratiji, vladavini prava i prosperitetu u regionu, ističe se u analizi britanskih zakonodavaca.

“Ovakva inicijativa, koja stiže u veoma važnoj fazi pregovora o Bregzitu, ukazala bi ujedno da Britanija bez obzira na izlazak iz EU ne napušta Evropu,” kaže se dalje u dokumentu.

Parlamentarci takođe podržavaju “napore na promovisanju slobode medija, uklanjanju organizovanog kriminala, trgovine ljudima i korupcije, rešavanju pitanja migracije u regionu, stvaranju uslova za otvoreno poslovanje, što podstiče razvoj privatnog sektora, povećana strana ulaganja, i uspostavljanje trajnih demokratskih institucija.”

Da bi se sve to moglo postići Ujedinjeno Kraljevstvo treba takođe da nastavi saradnju sa svim ostalim međunarodnim institucijama na terenu (uključujući KFOR, EUFOR i Kancelariju Visokog predstavnika, kao i Savet za implementaciju mira) zaključak je Odbora Doma lordova Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG