Linkovi

Server: Rusija pogrešna stolica za Srbiju


Daniel Server, visoki saradnik Univerziteta Džons Hopkins

Povodom izjave Aleksandra Vučića u Moskvi da želi učešče Rusije u pregovorima sa Kosovom, oglasio se ugledni balkanolog Danijel Server, koji kaže da se predsednik Srbije opredeljuje za "pogrešnu stolicu

Daniel Server

Budimo jasni: Srbija je slobodna da izabere svoje saveznike ili nesvrstanost, baš kao svaka druga suverena država. Ali, zaista ne može da sedi na dve stolice.

Usklađivanje svoje spoljne politike sa EU je deo procesa kvalifikacija za pristupanje. Dok Brisel može da bude ambivalentan o tome u bliskoj budućnosti, glasovi za ulazak jednostavno neće biti tu kada dođe vreme, osim ako Srbija ispuni sve kriterijume za članstvo. To se odnosi ne samo na usklađivanje svoje politike prema Rusiji sa sankcijama Evropske unije, kao I druge odluke Unije prema Rusiji, već i prihvatanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i normalizaciju odnosa između dve države.

Dvadeset tri od 28 članica EU priznale su Kosovo. Sumnjam da je iko od tih 23 spreman da prihvati Srbiju kao članicu EU ukoliko ne bude normalizovala odnose sa svojom nekadašnjom pokrajinom.

Šta normalizacija podrazumeva? Postoje dva ključna koraka:

1. Prijem Kosova u UN

2. Razmena diplomata na nivou ambasadora.

Kada bi Srbija trebalo da normalizuje odnose sa Kosovom?

Pristup Beograda je da to odloži do neposredno pre ulaska u EU. To je ozbiljna greška. U završnoj fazi pregovora, sve poluge su u rukama EU. Pitajte samo Sloveniju i Hrvatsku, koje su morale da čine ustupke po važnim pitanjima u završnoj fazi svojih pristupnih pregovora.

Isto će se desiti sa Srbijom: ako stigne do završne faze bez normalizacije odnosa sa Kosovom, neće dobiti ništa zauzvrat. To znači da bi za Srbiju bilo pametnije da se odluči za stolicu EU što pre. Šta može dobiti? Ne znam, ali niko neće znati pre nego što se pokuša.

Moskva na razgovorima između Prištine i Beograda neće pomoći. Na kraju krajeva, Rusija je priznala nezavisnost otcepljenih pokrajina Gruzije i Moldavije, dok je anektirala Krim i pruža podršku separatistima u Ukrajini. Ostaje pitanje da li je pametno da se Srbija osloni na Rusiju da potvrdi suverenitet Beograda nad Kosovom?

XS
SM
MD
LG