Linkovi

Stoltenbergu produžen mandat do 2020. godine


Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg

Severnoatlantski savet izdao je saopštenje o produženju mandata Generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga. Severoatlantski saveznici su se dogovorili da mu produže mandat za još dve godine, do 30. septembra 2020.

Saveznici su takođe čestitali generalnom sekretaru na produženom mandatu i izrazili “puno poverenje u njegovu sposobnost da nastavi rad posvećen unapređenju i prilagođavanju aktivnosti NATO-a bezbednosnim izazovima 21. veka”.

Stoltenberg je postavljen za šefa NATO-a 1. oktobra 2014.

Pored funkcije generalnog sekretara NATO-a, Stoltenberg obavlja dužnosti predsedavajućeg Severnoatlantskog saveta, Odbora za planiranje odbrane i Grupe za nuklearno planiranje. Titularni je predsedavajući drugih visokih odbora NATO-a kao što su Evroatlantski partnerski savet, Grupa za mediteransku saradnju, počasni je ko-predsednik Stalnog združenog saveta NATO - Rusija i ko-predsednik je Komisije NATO-Ukrajina.

Laburista, 59-godišnji Stoltenberg je u dva navrata bio premijer Norveške - od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. godine, a tokom političke karijere dobijao je pohvale da važi za trezvenog političara. Dolazi iz jedne od najmoćnijih političkih dinastija u Norveškoj budući da su njegov otac i drugi članovi porodice godinama prisutni u političkom životu zemlje.

Stoltenberga za Srbiju veže detinjstvo provedeno u Beogradu, pošto je njegov otac, Torvald - poznat srpskoj javnosti kao mirovni posrednik UN-a za bivšu Jugoslaviju - 1960. godine bio postavljen za norveškog ambasadora u Beogradu.

XS
SM
MD
LG