Linkovi

Engel: Da Kosovo usvoji sporazum o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom


Eliot Engel, demokratski član Predstavničkog doma Kongresa
Eliot Engel, demokratski član Predstavničkog doma Kongresa

Brisel od nedavno upozorava Kosovo da je utvrđivanje granica sa susedima, uključujući i Crnu Goru, glavni preduslov za uspostavljanje bližih veza Prištine sa Evropskom unijom – uključujući sticanje bezviznog režima za građane Kosova. Slično upozorenje upućuje je i Evropski parlament, koji bi jednom usvojeni dogovor morao da razmotri pre konačnog evropskog odobrenja za uvođenje bezviznog režima Kosovu.

Dogovor Podgorice i Prištine teče sporo. Originalni sporazum o demarkacionoj liniji između Kosova i Crne Gore trebalo je da bude stavljen na glasanje u parlamentu u Prištini još 1. septembra 2015. godine, ali do toga nije došlo zbog žestokih protesta širom Kosova, kao i u samom parlamentu. Kosovska vlada je još nekoliko puta planirala, pa odustala od stavljanja sporazuma na glasanje, jer se unapred znalo da neće proći - poslednji put pre dva dana, 4. decembra.

Albanski servis Glasa Amerike razgovarao je na tu temu sa članom Predstavničkog doma Kongresa Eliotom Engelom, koji inače sebe naziva velikim prijateljem Kosova.

U ovom razgovoru Engel se složio sa upozorenjem Brisela:

“Pitanje je komplikovano, o kojem očigledno odlučuje samo Kosovo. Međutim, moj savet je da sporazum o demarkacionoj liniji treba ratifikovati što pre, da bi se takođe što pre krenulo dalje sa važnijim stvarima. Prioritet je učlanjivanje Kosova u Evropsku uniju, kako bi stanovnici Kosova mogli slobodno da putuju u Uniji, i kako bi se ostvarivala integracija sa Evropom. Nisam uveren da odlaganje usvajanje sporazuma vodi ka tome, naročito kada je poznato da je Crna Gora veoma prijateljska zemlja, i koja pomaže Kosovu”.

Engel je u intervjuu govorio i o rastućem uticaju Rusije u regionu Zapadnog Bakana, posebno u Srbiji:

O tome sam govorio i sa gospodinom Vučićem tokom njegove posete ovog leta Vašingtonu. To je i glavni argument za intenziviranje uloge SAD, u nastojanju da unapredi svoj uticaj u regionu. Odgovor Vašingtona ne bi smeo da se preokrene u odustajanje od svega, smanjivanje fondova, niti umanjivanje napora”.

Engel se istovremeno pohvalno izrazio o potpredsedniku Majku Pensu i njegovom prisustvu na sastanku regionalnih lidera u Podgorici, krajem jula ove godine.

XS
SM
MD
LG