Linkovi

Engel: Da Kosovo usvoji sporazum o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom


Eliot Engel, demokratski član Predstavničkog doma Kongresa

Brisel od nedavno upozorava Kosovo da je utvrđivanje granica sa susedima, uključujući i Crnu Goru, glavni preduslov za uspostavljanje bližih veza Prištine sa Evropskom unijom – uključujući sticanje bezviznog režima za građane Kosova. Slično upozorenje upućuje je i Evropski parlament, koji bi jednom usvojeni dogovor morao da razmotri pre konačnog evropskog odobrenja za uvođenje bezviznog režima Kosovu.

Dogovor Podgorice i Prištine teče sporo. Originalni sporazum o demarkacionoj liniji između Kosova i Crne Gore trebalo je da bude stavljen na glasanje u parlamentu u Prištini još 1. septembra 2015. godine, ali do toga nije došlo zbog žestokih protesta širom Kosova, kao i u samom parlamentu. Kosovska vlada je još nekoliko puta planirala, pa odustala od stavljanja sporazuma na glasanje, jer se unapred znalo da neće proći - poslednji put pre dva dana, 4. decembra.

Albanski servis Glasa Amerike razgovarao je na tu temu sa članom Predstavničkog doma Kongresa Eliotom Engelom, koji inače sebe naziva velikim prijateljem Kosova.

U ovom razgovoru Engel se složio sa upozorenjem Brisela:

“Pitanje je komplikovano, o kojem očigledno odlučuje samo Kosovo. Međutim, moj savet je da sporazum o demarkacionoj liniji treba ratifikovati što pre, da bi se takođe što pre krenulo dalje sa važnijim stvarima. Prioritet je učlanjivanje Kosova u Evropsku uniju, kako bi stanovnici Kosova mogli slobodno da putuju u Uniji, i kako bi se ostvarivala integracija sa Evropom. Nisam uveren da odlaganje usvajanje sporazuma vodi ka tome, naročito kada je poznato da je Crna Gora veoma prijateljska zemlja, i koja pomaže Kosovu”.

Engel je u intervjuu govorio i o rastućem uticaju Rusije u regionu Zapadnog Bakana, posebno u Srbiji:

O tome sam govorio i sa gospodinom Vučićem tokom njegove posete ovog leta Vašingtonu. To je i glavni argument za intenziviranje uloge SAD, u nastojanju da unapredi svoj uticaj u regionu. Odgovor Vašingtona ne bi smeo da se preokrene u odustajanje od svega, smanjivanje fondova, niti umanjivanje napora”.

Engel se istovremeno pohvalno izrazio o potpredsedniku Majku Pensu i njegovom prisustvu na sastanku regionalnih lidera u Podgorici, krajem jula ove godine.

XS
SM
MD
LG