Linkovi

Gedmin: Američka spoljna politika na prekretnici?


Džefri Gedmin, Institut za strateški dijalog Univerziteta Džordžtaun
Džefri Gedmin, Institut za strateški dijalog Univerziteta Džordžtaun

Izborna pobeda predsednika Donalda Trampa, koju neki nazivaju proizvodom talasa populizma i stavova protiv establišmenta u SAD, uznemirila je intelektualne krugove koji se zalažu za održavanje i učvršćivanje posleratnog liberalnog međunarodnog poretka. Zabrinuti su da bi pod Trampovim rukovodstvom SAD napustile svoju ulogu globalnog lidera.

Zastupnici realpolitike veruju da bi Tramp mogao da zameni strategiju američke dominacije na svetskoj sceni - za koju kažu da je uvukla zemlju u nepobedive ratove - sa politikom oslonca na druge sile koje bi trebalo da održavaju stabilnost u svojim regionima.

Mnogi eksperti, uključujući eksperta Džefrija Gedmina, ističu da je važno da Trampova administracija što pre definiše svoje strateške i spoljnopolitičke prioritete, jer kako ističu, Amerika se jednostavno ne može povući sa svetske scene bez rizika stvaranja opasnih vakuuma u koja se ubacuju negativne sile.

Gedmin, inače, viši saradnik u Institutu za strateški dijalog Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu, dodaje:

“Nismo Luksemburg, nismo Austrija niti Lihtenštajn. Imajući u vidu istorijske činjenice, naše ogromne resurse i moć projektivanja sile, trebalo bi da smo upoznati sa onim šta su nam ciljevi i stavovi, šta želimo postići i gde smo spremni da uložimo naše resurse. Sve je to još fluidno. Spoljni svet još nagađa šta je nama Amerikancima uopšte važno.”

Amerika podržava evropsku integraciju od njenog samog početka 1950-tih, u cilju zaustavljanja nacionalizma, promocije političkog izmirenja i uzajamne ekonomske povezanosti, sve u cilju stabilnosti i bezbednosti evropskog kontitneta. Ali evropska kohezija je pod sve većim pritiskom, ističe Gedmin.

“Baš kao što liberalni svetski poredak prolazi kroz krizu, i Evropska unija postaje istrošena. Stigli smo do Bregzita, sve autoritarnije članice NATO-a, Turske, nazadovanja srednje i istočne Evrope i to 25 godina po padu komunizma, nacionalizam, tribalizam su u porastu. Ljudi kao da gube poverenje u demokratiju i slobodno tržište.”

Britanija i Francuska su izuzetno važne za napredak Evrope, ali Nemačka je ključna za opstanak evropskog projekta integracije, upozorava Gedmin. Tok događaja u Nemačkoj u narednih nekoliko godina odrediće sudbinu evropskog bloka u celini, smatra on:

“Nemačka mora da ostane dosledno demokratska i pro-zapadno orijentisana. Međutim, javne ankete ukazuju da populistička stranka AFD uživa podršku 15 odsto stanovništva. Taj procenat nije zanemarljiv u parlamentarnom sistemu kao što je nemački.”

Proaktivno američko vođstvo takođe je nezamenljivo za zaštitu mira i bezbednosti Evrope, zaključuje Gedmin.

XS
SM
MD
LG