Linkovi

Debata u Las Vegasu poslednja prilika da Tramp sustigne Klinton?


Generalna proba uoči treće predsedničke debate između demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa u Las Vegasu, 18. oktobra, 2016.
Generalna proba uoči treće predsedničke debate između demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa u Las Vegasu, 18. oktobra, 2016.

Predsednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke Hilari Klinton i Donald Tramp u sredu će u Las Vegasu imati treću i poslednju debatu uoči izbora 8. novembra. Prema poslednjim anketamaTramp i dalje zaostaje za Klinton, dok bi poslednje sučeljavanje moglo da bude i njegova poslednja prilika da promeni putanju trke za Belu kuću - i to manje od tri nedelje do dana izbora.

Treća debata je od ključnog značaja za Donalda Trampa, koji prema najnovijim anketama za celu zemlju zaostaje za Hilari Klinton u proseku za šest odsto.

Tramp nastavlja da upozorava svoje pristalice da je u toku borba protiv političke mašinerije Klintonovih i pristrasnih medija.

Tramp na svojim izbornim skupovima često ističe sledeće:

"Sistem je namešten,ali nećemo dozvoliti da se to dogodi.”

Čak i neki republikanci odbacuju tu Trampovu tvrdnju. Tramp je takođe napao navode brojnih žena koje su ga optužile za neprikladne seksualne poteze u prošlosti.

"To su laži koje forsiraju mediji i Klintonova kampanja kako bi našu zemlju zadržali u svojim rukama. To su sve laži. Potpuno izmišljene, fikcija, sve je sto posto izmišljeno," uzvraća Tramp.

Klinton se u poslednjih nekoliko dana posvetila pripremi za debatu. Uprkos nastavljenoj kontroverzi oko njenih imejlova, ona nastoji da fokusira svoju kampanju na izborne teme.

„Pre svega moramo da osiguramo da ekonomija radi na korist svih, ne samo nekolicine na vrhu, i mi to možemo,“ kaže Hilari Klinton.

Hilari Klinton pomažu predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama, koja se osvrnula na vulgarne komentare o ženama u jednom nedavno objavljenom video snimku.

"Ovo je moćan pojedinac, koji slobodno i otvoreno govori o seksualno agresivnom ponašanju," rekla je Mišel Obama.

U jeku takvih optužbi i objavljenog kompromitujućeg video smimla, neke ankete beleže pad popularnosti Trampa, navodi Tom Defrank, analitičar političkog magazina National Journal.

„Sa takvim ponašanjem neće pridobiti obrazovane žene. Ti su mu glasovi potrebni.“

Tramp i Klinton različito pristupaju poslednjoj debati, kaže republikanski strateg Džon Firheri.

Mislim da će Hilari biti obazriva jer je uverena da vodi. Kod Trampa će biti 'sve ili ništa', jer veruje da mora nadoknadi izgubljeno napadima na nju.“

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, kandidati će biti fokusirani na mali broj presudnih država, koje bi mogle da odrede izborni ishod.

XS
SM
MD
LG