Linkovi

Huper,Server: Zapadni Balkan još jednom na probi


Dok se građani srpskog entiteta Bosne i Hercegovine pripremaju da glasaju na kontroverznom referendumu o Danu državnosti Republike Srpske malo ko veruje da je pitanje na glasačkom listiću ono o čemu se zaista radi. Američki eksperti za Zapadni Balkan se slažu da će oni koji budu glasali u prilog proglašenja 9. januara za dan državnosti RS, u stvari izraziti podršku za produženje postojeće autonomije entiteta ili čak buduće nezavisnosti RS. Na tu temu osvrću se i dvojica američkih eksperata za Balkan - profesor Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server i bivši diplomata zadužen za taj region, Džejms Huper.

Prema mišljenju Danijela Servera, gotovo su nikakvi izgledi da referendum i rezultati glasanja dobiju bilo kakvo međunarodno priznanje. Glavna prepreka tome je nedavna odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Taj sud je međunarodno priznat kao viši od suda RS, dodaje on:

“Što se tiče mene i većine zapadnih stručnjaka, Ustavni sud BH je nadležna instanca. Međunarodna zajednica to priznaje isto kao što ne priznaje odluke RS kojom se osporava nadležnost bosansko-hercegovačkih organa vlasti. “

Raspisivanje referenduma od strane Dodika je simptomatično, odnosno ukazuje na ponovno razbuktavanje parohijalnog nacionalizma ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim delovima regiona, kaže Džejms Huper.

“Region je još jednom na probi, Ponovo se pojavljuju zemlje i političari koji prave probleme. Kao da ispituju dokle mogu da remete stabilnost i proveravaju da li uspostavljene norme mogu da se ukinu i ko uopšte vodi računa o tom delu Evrope. Predsednik Dodik je svakako primer takvog ponašanja i politike, ali nije jedini.”

Danijel Server ističe da nestabilnost Bosne i Hercegovine proističe od manjkavog ustava zemlje izrađenog kao sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustav Bosne i Hercegovine je “kuća od karata,” kaže on:

“U Dejtonu smo ga prozvali ‘kućom od karata’ jer smo verovali da je toliko slab da će se raspasti. Ljudi me često pitaju zašto smo učinili tako teškim i komplikovanim da se menja. Pa upravo zato što smo strahovali da će propasti. Međutim, cementirao je vlast etničkih političkih elita, koju je očigledno teško ukloniti. ”

Huper konstatuje da je krajnje vreme za rešavanje pitanja BiH:

“Bosni i Hercegovini je sada potrebno više nego ikada da održi konferenciju o konačnom statusu, kojim bi se rešila glavna pitanja funkcionisanja države. Bosni je potrebno da postane normalna država i da bude tretirana kao takva. Produžavanje sadašnjeg stana ostavlja BiH na milost i nemilost manevara sličnih Dodikovom referendumu. Već vidimo da bez finalnog sporazuma političarima polazi za rukom da se bave takvim igrama.”

Huper priznaje da su SAD i Evropska unija zapostavile Bosnu i Hercegovinu. Po njemu eventualni izbor Hilari Klinton za predsednicu SAD garantovao bi veće američko angažovanje na preostalim pitanjima Zapadnog Balkana. Ukoliko Donald Tramp pobedi na novembarskim izborima, pretila bi opasnost da:

“...Balkan i čak i neki drugi delovi Evrope dožive prelazak iz post-hladnoratovskog perioda u period pred početak novog hladnog rata.”

Server je međutim optimista. Po njemu, tačno je da demokratski razvoj teče vrlo sporo, ali ga “nikada ne bi menjao za diktaturu.”

XS
SM
MD
LG