Linkovi

Budžetska natezanja u američkom Kongresu


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu. Vašington, 19. septembar, 2016.
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu. Vašington, 19. septembar, 2016.

Američkom Kongresu preostaje manje od dva meseca da produži rok do kojeg može da finansira rad vladinih agencija bez usvajanja novog budžeta. Sadašnja fiskalna godina ističe 30. septembra u ponoć. Ukoliko do tada ne bude usvojena privremena budžetska mera, rad nekih agencija bi mogao da bude delimično obustavljen.

Vašington obično nije izložen produženom fiskalnom sporu tokom izbornih godina, ali 2016. pokazala se drugačijom bez obzira što postoji saglasnost oko nekih pitanja, kao što je borba protiv virusa zika.

Dok su mnogi Amerikanci fokusirani na trku za Belu kuću, Vašington se približava krajnjem finansijskom roku što bi moglo da se pretvori u golemu glavobolju za obe političke stranke u slučaju da vladine službe prekinu rad više nedelja pre novembarskih predsedničkih izbora.

“Nije vreme za političke igre,” kaže demokratski senator Bil Nelson, dok republikanski senator, Džon Kornin ističe: "To moramo to da rešimo i ćemo učiniti."

Međutim, Kongres ne samo što je propustio da usvoji budžet za godinu dana, već republikanci i demokrate tek treba da se dogovore o detaljima za produžavanja roka za privremeno finansiranje tekućih rashoda kako ne bi došlo do zatvaranja vladinih agencija. Dve strane se uzajamno optužuju.

Ponovo Džon Kornin:

“Kriva je opstrukcija demokrata.”

Dik Durbin, demokratski senator Dik Durbin tvrdi obrnuto:

“Proces se raspao zbog republikanskog Predstavničkog doma.”

Kao i obično, republikanci i demokrate se ne slažu ni oko fiskalnih prioriteta.

Republikanski senator Majk Raunds tvrdi sledeće:

“Šest puta, demokratski senatori su šest puta blokirali raspravu o finansiranju Sekretarijata za odbranu, finansiranje naših vojnika kako bi mogli da obave svoje zadatke.”

Ali senator Dik Durbin uzvraća:

“Ukoliko se zalažete za povećanje vojnog budžeta, glasaću o tome, ali treba isto učiniti za civilni budžet. A zašto treba povećanje? Pa, za školstvo, za ishranu siromašnih širom Amerike, za budžet FBI-a.”

Dvostranački pregovori odvijaju se iza zatvorenih vrata, bez naznaka da je dogovor blizu. Napori protiv zika virusa su među prioritetima koji takodje zavise od ishoda.

Senator Nelson upozorava:

“Mi smo usred zdravstvene krize, i treba da je tretiramo kao vanrednu situaciju.”

Postoji, međutim, moćna sila koja radi u korist fiskalnog dogovora: Želja zakonodavca da prekinu sa radom da bi se što pre fokusiralu na države i okruge u kojima se takmiče na predstojećim izborima.

Demokratska senatorka Kler Mekeskil nedavno je u Kongresu rekla:

“Radimo manji broj dana u Vašingtonu nego što smo ikada u proteklih 60 godina. Pokazala sam ovaj kalendar biračima kod kuće. Mislili su da se šalim".

Za sada nema prognoze.

Republikanski senator Mič Mekonel, kratko odgovara:

“Kad budemo postigli dogovor, mi ćemo vam reći.”

XS
SM
MD
LG