Linkovi

Keri: Istorijski poduhvat posvećen eliminaciji ID


Ministar odbrane, Saudijske Arabije, Mohamad bin Salman prilikom dolaska na samit Globalne koalicije protiv ID u Vašingtonu.
Ministar odbrane, Saudijske Arabije, Mohamad bin Salman prilikom dolaska na samit Globalne koalicije protiv ID u Vašingtonu.

Sjedinjene Države su domaćin zajedničkog sastanka ministara odbrane i spoljnih poslova više od 30 zemalja koje učestvuju u koaliciji u borbi protiv ekstremističke Islamske države. Današnji sastanak održan je u Stejt departmentu.

Cilj ministarskog samita je koordinacija političkih i vojnih mera u operacijama za oslobađanje teritorija pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku. Američki državni sekretar Džon Keri je otvorio sastanak nazivajući ga storijskim poduhvatom.

Keri, zajedno sa šefom Pentagona Eštonom Karterom, istakao je važnost pobede nad Islamskom državom, ali ne samo u Iraku i Siriji, već i na planu sprečavanja drugih napada Islamske Države širom sveta. Dok su pohvalili dosadašnje uspehe, Keri i Karter su priznali da preostaje dosta posla kako bi ekstremsti bili u potpunosti izbrisani.

Jučerašnji skup ministara odbrane koji je održan u vazduhoplovnoj bazi Endruz kod Vašingtona, bio je fokusiran na etapu nakon pobede, da bi došlo do brze stabilizacije i održavanja trajnog mira po porazu Islamske države. Koalicija je već uspostavila fond za hitnu stabilizaciju od oko sto miliona dolara.

“To podrazumeva obuku policije, kako bi mogli da se vrate na posao i svojim kućama,” rekao je Mekgurk ukazujući na grad Tikrit kao primer uspešne stabilizacije.

Posle prošlogodišnjeg oslobađanja Tikrita, skoro celo stanovništo se vratilo u taj grad. Mekgurk kaže da se ukupno više od 700.000 Iračana vratilo u svoje domove u oblastima koje su prethodno bile pod kontrolom Islamske države.

XS
SM
MD
LG