Linkovi

Republikanci u potrazi za jedinstvom


Verovatni republikanskik predsednički kandidat, Donald Tramp. Vašington, 7. jul 2016.

Samo desetak dana pre održavanja nacionalne konvencije Republikanske stranke na kojoj bi zvanično trebalo da postane predsednički kandidat, Donald Tramp se sastao sa republikanskim članovima Senata i Predstavničkog doma Kongresa.

Demonstranti koji su se juče okupili na Kapitol hilu tražili su od republikanskih zakonodavaca, pozvanih na zatvoreni sastanak sa Donaldom Trampom, da ne žrtvuju principe kako bi ujedinili stranku. Ali taj apel ima male šanse na uspeh kod republikanaca koji čekaju da predstave svoju stranku na konvenciji.

Neki republikanci, koji su po prvi put razgovarali sa Trampom, kažu da je susret bio uspešan.

"Ja sam u stvari prijatno iznenađen. Nisam znao šta da očekujem, ali njegova poruka je bila veoma pozitivna. Sastanak me zaista ohrabrio, " rekao je republikanski kongresmen Stiv Rasel.

Njegov kolega Dejvid Fil Ro je dodao:

"Publika kao što je ova nije laka, ali bio je veoma prijatan. Svi smo mi iskusni političari – to nam je posao. Ostavio je veoma dobar utisak. "

Tramp je, inače, sastanak otvorio šalom i zagrilio je Pola Rajana, predsednika Predstavničkog doma Kongresa - koji je suočen sa mnogim pitanjima u vezi sa predsedničkim kandidatom, pošto ga je podržao u maju.

"Imali smo veoma dobar razgovor o politici i o mnogim idejama ", rekao je Rajan posle sastanka.

Međutim,Tramp se zbog svojih kontroverznih komentara suočava sa novom rundom kritika brojnih republikanskih članova Predstavničkog doma, kojima lični kontankt nije bio dovoljan da ukloni sumnju u Trampa.

Republikanski kongresmen Čarli Dent je Iizrazio zabrinutost zbog mnogih zapaljivih komentara i nedovoljno specifične politike Donalda Trampa.

"To malo što smo čuli o njegovoj politici bilo je često kontradiktorno", kazao je Dent, dodajući da je to za njega glavni problem u vezi Trampa.

Kongresmen Sanford je rekao da je se i dalje dovoumi zbog kako je rekao, "tona i načina” republikanskog kandidata.

A kongresmen Piter King, koji je prvobitno bio skeptičan prema Trampu, sastanak je ocenio pozitivno.

"Ako je ovo danas znak kako ići napred, biće izuzetno efikasna kampanja," smatra King.

Ali za mnoge republikance, među kojima je i Trent Frenks, prihvatiti Trampa je bolje od mogućnosti da Hilari Klinton bude predsednik.

"Ne znam šta je Tramp tačno naumio, ali znam da bi njene sudije poništile Ustav,” ističe Trent.

XS
SM
MD
LG