Linkovi

Šta se sprema na NATO samitu?


Novo sedište NATO-a čija je izgradnja počela u oktobru 2010, a radovi će biti završeni do kraja 2016.
Novo sedište NATO-a čija je izgradnja počela u oktobru 2010, a radovi će biti završeni do kraja 2016.

Posle najnovije odluke administracije predsednika Baraka Obame da 8.400 američkih vojnika ostane i dalje u Avganistanu, lideri NATO-a učestvovaće na samitu u Varšavi, koji se održava u petak i subotu kako bi razgovarali o tri ključne bezbednosne teme - kontinuiranoj podršci avganistanskim snagama odbrane, borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO-a i predupređivanje ruske agresije na istočnim granicama alijanse.

Od Avganistana do Ukrajine i Islamske države, globalnih bezbednosnih pretnji ima na pretek na agendi ovogdišnjeg NATO samita.

Vonji ekspert Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, Entoni Kordesman smatra da savezi kao što je NATO ne mogu da biraju svoje zadatke:

“Da budemo potpuno jasni, savezi ne mogu da biraju. Moraju da obavljaju sve zadatke istovremeno. Pretnje se ne mogu rangirati po važnosti, već je potrebno uhvatiti se u koštac sa svima njima.”

S obzirom da je objavljen tačan broj američkih vojnika, koji ostaju u Avganistanu, njih 8.400 - analitičari kažu da je na NATO liderima da izrade strategiju za rešavanje niza postojećih problema u Avganistanu, uključujući tešku ekonomsku situaciju, neuspele mirovne pregovore sa Talibanom, kao i povećani broj žrtava u redovima avganistanske vojske nakon žestoke sezone ratovanja u toj zemlji.

Po Kordesmanu NATO možda ne gubi u Avganistanu, ali je "očigledno da ne pobeđuje”.

NATO ne učestvuje u koaliciji koja se bori protiv Islamske države na južnim granicama alijanse. Umesto toga pojedine članice NATO-a pridružile su se vojnoj koaliciji koju predvode SAD.

U jeku prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, neki su predlagali aktiviranje Člana 5, povelje NATO-a u cilju pokretanja kolektivne borbe protiv te ekstremističke grupe.

Međutim, pojedini analitičari, kao što je Danijel Server, predavač na prestižnom Univerzitetu Džons Hopkins, upozoravaju na rizike većeg angažovanja NATO-a:

“Mislim da NATO neće naveliko, zvanično biti uključen u Siriji i Iraku zato što nam je potrebna ruska saradnja, posebno u Siriji. Moskva neće biti kooperativna ako je tamo NATO.”

Rusija predstavlja dodatnu potencijalnu pretnju za NATO. Posle ankesije Krima, Rusija podržava separatiste u istočnoj Ukrajini.

Za vreme nedavnih savezničkih vežbi na Baltičkom moru, ruski piloti su obavljali provokativne letove nadomak američkih ratnih brodova.

Na predstojećem samitu u Varšavi, lideri NATO-a moraće da uvere svoje istočne saveznike da stoje iza njih, smatra general Filip Bridlav, bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu:

“Smatram da je jednu od glavnih poluga predupređivanja predstavlja ono što zaista može da zaustavi one koji misle da mogu da vrše pritisak na naš savez, a to je u stvari NATO u celini – da učinimo vojnu strukturu koju posedujemo još spremnijom i još bržom.”

U tom cilju, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Kanada planiraju da predvode po jedan rotirajući bataljon, stacioniran na istočnim granicama alijanse.

Zvanični izvori navode, da će predsednik Obama lično saopštiti da će SAD predvoditi bataljon u Poljskoj, dok će ostale pomenute zemlje to isto učiniti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

XS
SM
MD
LG