Linkovi

Izgubljena generacija sirijske dece


U izbegličkim kampovima u libanskoj dolini Beka smešteno je oko 400.000 sirijskih izbeglica.
U izbegličkim kampovima u libanskoj dolini Beka smešteno je oko 400.000 sirijskih izbeglica.

Rat u Siriji ne samo što menja granice na Bliskom Istoku, već stvara čitavu generaciju dece bez državljanstva. Ekipa agencije Rojters posetila je ovih dana jednu sirijsku porodicu u izbeglištvu u Libanu, čije najmlađe dete nije nigde prijavljeno.

Sedmomesečma beba Nur živi u improvizovanom zajedničkom šatoru podignutom na blatnjavoj zemlji u izbegličkom logoru u libanskoj dolini Beka. U šatoru nema ničeg drugog osim šporeta, molitvene ponjave i ofucanog tepiha. Tu je i okačena kožna jakna o improvizovano viseće ogledalo. Nur je rođena u izbeglištvu, dok su njeni roditelji i još dvoje dece izbegli iz Homsa, predgrađa Damaska.

Majka Ašeka i otac Ahmad suočeni su sada sa novim problemom. Trebalo bi da je do septembra, kada Nur puni godinu dana, prijave kod lokalnih libanskih vlasti. Bez toga Nur ne može da stekne sirijsko državljanstvo i mogla bi da se nađe u sve brojnijoj grupi sirijske dece bez legalnog statusa u bilo kojoj zemlji.

Roditelji kažu da uopšte nije lako registrovati Nur. Dažbine za tako nešto dostižu hiljadu dolara - nedostižna cifra za ljude koji žive u izgnanstvu bez posla ili bilo čega drugog.

Majka Akša je zabrinuta za sudbinu svoje najmlađe ćerke Nur. „Neprijavljeno dete ostaje bez državljanstva i ovde i u Siriji," kaže Akša i dodaje "ako bi nas vojska zaustavila ne bismo nikako mogli da dokažemo da je naša. I da se vratimo u Siriju bilo bi isto.“

Sudbinu male Nur deli još najmanje 50,000 dece u izbeglištvu u Libanu. Visoki komesarijat UN-a za izbeglice navodi da je slična situacija u Jordanu, Iraku i Turskoj, koji su primili milione sirijskih izbeglica. UN takođe ističe da su deca koja ne pripadaju nijednoj državi lišena osnovnih prava, od prava na obrazovanje, zdrastvene zaštite do bilo kakvog zaposlenja. Što je još gore, izložena su opasnosti od zlostavljanja, pa čak i opasnosti od trgovine decom.

Prema zvaničnim podacima od 2011. u Libanu je rođeno najmanje 70.000 dece sirijskih izbeglica. Medjutim, taj broj ne uključuje porodice koje nisu registrovane kod UN. Prema anketi koju je krajem 2015. sproveo UNHCR sa 2,500 izbegličkih porodica, 68 odsto porodica nije preduzelo taj korak, što znači da će njihova deca ostati neregistrovana.

XS
SM
MD
LG