Linkovi

Misteriozna smrt Mihaila Lesina


Mikhail Lesin je u periodu 2004-2009 bio ministar za informacjie i savetnik za medije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nejasne okolnosti pod kojima je preminuo Mihail Lesin, bivši osnivač ruske međunarodne tv mreže „Raša tudej“ i nekadašnji bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, još su tema nagađanja u visokim krugovima u Vašingtonu. Jela Defrančeski razgovarala je ovih dana sa dvoje eksperata o Lesinovom misterioznom boravku i još misterioznijem kraju u Americi.

Kada je Lesin 5. novembra prošle godine pronađen mrtav u jednoj sobi u Hotelu na Dupont serklu u Vašingtonu, ruski državni mediji su odmah preneli izjavu njegove porodice u Moskvi da je preminuo od srčanog udara. Međutim, četiri meseca kasnije, pošto je lokalna policija objavila rezultate obdukcije navodeći da je Lesin umro od „udarca tupim predmetom u glavu i udaraca na drugim delovima tela“, ruska ambasada u Vašingtonu optužila je američke vlasti da krije istinu o njegovoj smrti.

Loren Gudrič, je ekspert američke privatne istraživačke kompanije Stratfor:

„Zanimljivo kako je Kremlj nakon izveštaja o obdukciji odmah krenuo sa kritikom. Odjednom ruska strana postaje žrtva američke zavere.“

Lesin je bio majstor upravo takve manipulacije, kaže Gudrič.

On je počeo karijeru kao čelnik moćnog medijskog konglomerata „Gazprom-Media Holding“, da bi potom kao arhitekta propagandne mašinerije ušao u uži krug Putinovih saradnika:

„Lesin je bio ključna ličnost u uspostavljanju kompletne državne kontrole nad ruskim medijima okrenutim domaćoj javnosti kao i inostranstvu.“

Međutim, krajem 2014. Lesin je bio odstranjen posle sukoba sa Putinovim ljubimcem U decembru je iznenada podneo ostavku, a potom napustio zemlju. Kratko je boravio u Švajcarskoj, posle čega je otputovao u Kaliforniju.

Lesin je ubrzo potom postao meta republikanskog senatora Rodžera Vikersa, kaže Džefri Gedmin bivši direktor Radija Slobodna Evropa:

“Vikers je zahtevao istragu Lesinovih finansijskih transakcija u Kaliforniji, pored ostalog i kupovine tri luksuzne vile na Beverli Hilsu - za sebe, sina i ćerku. Ali, i pored toga Lesin nije bio oligarh, nije kao Kovalčuk imao milijarde dolara na svom računu. Ostaje nejasno zašto se Vikers baš na njega okomio.”

Gudrič se ne slaže:

“Lesin nije imao izbora. Mogao je ili da ostane bez ičega i čeka zatvor ili da sarađuje sa američkim vlastima i sačuva imovinu i slobodu. Pošto je znao previše, Lesina je najverovatnije likvidirala ruska obaveštajna služba.”

Gedmin ukazuje na druge teorije.

“Kruže razne priče - od toga da je došao na razgovor sa FBI-jem, do toga da se sastao sa devojkom, ili se kockao, napio pa potukao sa siledžijama. Sve to lebdi u vazduhu, bez pravog odgovora.” TC: 11:49 “Nisam holivudski scenarista, ali, voleo bih da doznam više detalja. Da li je bio pod zaštitom i prismotrom FBI-ja? Ko je identifikovao njegovo telo? Da li je neko na njegovoj sahrani video otvoreni kovčeg ili je kovčeg celo vreme bio zatvoren?”

Po Gedminu, Lesinova smrt je mogla čak da bude izrežirana. Možda je pristao da svedoči protiv ruskih oligarha i samog ruskog predsednika? Možda sa promenjenim likom sada čeka rasplet na nekoj lepoj plaži?

Zvuči kao holivudski triler, zar ne

XS
SM
MD
LG