Linkovi

Predstojeća trka Klinton-Tramp


Američki predsednički pretendenti, Donald Tramp,i Hilari Klinton, obraćaju se pristalicama posle ubedljivih pobeda 1. marta, 2016.
Američki predsednički pretendenti, Donald Tramp,i Hilari Klinton, obraćaju se pristalicama posle ubedljivih pobeda 1. marta, 2016.

Ovonedeljni primarni stranački izbori izgleda da su vodećem demokratskom i republikanskom predsedničkom pretendentu Hilari Klinton i Donaldu Trampu otvorili put do osvajanja predsedničke nominacije njihovih stranaka.

Republikanski favorit Donald Tramp proslavio je najnovije primarne pobede zajedno sa svojim pristalicama na svom luksuznom imanju na Floridi.

Tramp nije gubio vreme sa napadom protiv demokratske favoritkinje Hilari Klinton političkim oglasom na Instagramu.

Posle najnovih predizbornih pobeda Tramp se fokusirao na ujedinjavanje fragmentirane Republikanske stranke.

„Moramo da ujedinom našu stranku. Događa se nešto što Republikansku stranku čini najvažnijom političkom pričom na svetu,“ izjavio je Donald Tramp.

On sada ima samo dvojicu rivala, Ted Kruza, senatora iz Teksasa i Džona Kejsika, guvernera države Ohajo, koji je svojom pobedom tokom superutorka dao novi podsticaj svojoj kampanji.

Trampov zadatak da izleči stranku neće biti lak, kaže Džon Fortije:

„U slučaju da republikanska elita reši da ga prizna kao eventualnog predsedničkog kandidata, neki će nastojati da mu se približe više nego drugi. Međutim, biće to mnogo teži proces lečenja rana nego što je slučaj tokom uobičajene stranačke predizborne borbe.“

U utorak, Hilari Klinton je napravila džinovski korak ka osvajanju demokratske predsedničke nominacije, posebno pobedama na Floridi i u Ohaju. Klinton je već usmerila svoju pažnju ka Trampu:

„Kada čujemo kandidata koji poziva na deportovanje 12 miliona imigranata, uvođenje zabrane ulaska muslimanima u SAD. Kada kandidat odobrava torturu, to ne predstavlja snagu, već pokazuje da nije u pravu,“ rekla je Klinton.

Uspon Klintonove mogao bi da pomogne Trampu da ujedini svoju stranku, kaže istoričar Alen Lihtman.

Veliki broj članova republikanskog establišmenta podržavaju Trampa, ako ne oduševljeno, bar verbalno, ne zato što njega više vole, već što više preziru Hilari, kaže Lihtman dodajući da je stoga "ona jedina ličnost koja može da ujedini Republikansku stranku bar privremeno i simbolično" .

Stranačke nominacije neće biti potvrđene pre konvencija koje se održavaju u julu. U međuvremenu, i Klinton i Tramp izgleda da veruju da ih vodi sudbina.

XS
SM
MD
LG