Linkovi

Klinton i Kruz pobednici u Ajovi


Republikanski predsednički pretendent Ted Kruz

Demokratska stranka zvanično je potvrdila pobedu Hilari Klinton, dok je senator Ted Kruz pobednik republikanskih stranačkih izbora

Senator Ted Kruz pobedio je na republikanskim stranačkim skupovima u Ajovi, prvom zvaničnom testu ovogodišnje predsedničke kampanje. Poslovni magnat Donald Tramp bio je drugi, a treći senator iz Floride Marko Rubio, koji je zabeležio veoma dobar rezultat. U Demokratskoj stranci, bivša državna sekretarka Hilari Klinton odnela je tesnu pobedu nad senatorom Bernijem Sandersom, što nagoveštava dugu trku za demokratsku nominaciju.

Senator iz Teksasa Ted Kruz, konzervativni protivnik Vašingtona, odnio je pobedu nad velikim brojem republikanskih rivala.

“Večeras, ovo je pobjeda političkog aktivizma. Pobjeda hrabrih konzervativaca širom Ajove i ove izuzetne nacije. Savezna država Ajova je večeras saopštila svoj stav.”

Donald Tramp, koji mjesecima ima prednost na nacionalnom nivou, završio je na drugom mestu odmah iz Kruza i već obećao pobjedu u Nju Hempširu.

“Osvojićemo republikansku nominaciju i lako ćemo pobijediti Hilari ili Bernija ili bilo koga da izaberu”!”

Senator iz Floride Marko Rubio bio je treći i to neočekivano blizu Trampa, zbog čega bi mogao da bude favorit republikanskog establišmenta.

“Stanovnici Ajove su večeras poslali veoma jasnu poruku. Posle sedam godina Baraka Obame, nećemo više da čekamo da vratimo našu zemlju.”

Republikanci su izašli u rekordnom broju, ispunivši biračka mjesta poput jednog u Zapadnom Demoinu gdje je Šila Voler podržala Marka Rubija.

Veoma je dobar govornik,obrazovan je i ima mudre spoljnopolitičke stavove i to je nešto što privlači sve.”

Kada je riječ o demokratama, Hilari Klinton i Berni Sanders su bili u suštini izjednačeni, ali je bivša državna sekretarka proglasila pobjedu, koju je danas zvanično potvrdila i Demokratska stranka. Razlika između dva kandidata bila je samo 0,2 odsto.

“Ovo je nevjerovatna noć i izuzetna kampanja. Bila mi je velika čast da je vodim širom Ajove sa mnogima od vas i iznesem viziju budućnosti kakvu želimo za Demokratsku stranku i Sjedinjene Države.”

Senator iz Vermonta već se okrenuo Nju Hempširu, gdje ima veliku prednost u odnosu na Klinton.

“Uzimajući u obzir ogromnu krizu s kojom se naša zemlja suočava, prekasno je za politiku i ekonomiju establišmenta.”

Demokrate su takođe izašle u velikom broju. U Demoinu, pristalice Sandersa i Klinton su željno iščekivale da glasaju.

“Sanders je dobrodošla promjena u političkom procesu.”

“Klinton će da bude najsnažniji kandidat koji će moći da ide Obaminim stopama i da sarađuje sa Kongresom u budućnosti.”

Demokrata Marin O' Meli i republikanac Majk Hakabi su posle loših rezultata odustali od kandidature za predsjedničku nominaciju. Preostale pretendente očekuju izbori u Nju Hempširu, narednog utorka. I mada je ta mala država ruralna poput Ajove, analitičari naovde da je tamošnje republikansko biračko telo daleko manje religiozno nego grupa birača koja je pomogla Kruzu da stekne podršku 28 posto glasača u odnosu na Trampovih 24 odsto.

Predizborne ankete u Nju Hempširu ukazuju da Tramp ubedljivo vodi ispred svojih republikanskih protivkandidata. Ankete medju registrovanim demokratama u Nju Hempširu ukazuju da Sanders ubedljivo vodi ispred Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG