Linkovi

Iran: Oslobođeno 10 američkih mornara


Američki patrolni brod u Persijskom zalivu
Američki patrolni brod u Persijskom zalivu

Pentagon navodi da nema indikacija da su devet muškaraca i jedna žena povređeni dok su bili u iranskom zatvoru.

Pentagon je potvrdio da je Iran oslobodio 10 američkih mornara u sredu, dan nakon što su bili zatočeni kada su skrenuli u iranske teritorijalne vode. Sjedinjene Države su izrazile zahvalnost zbog hitrog rešavanja ovog problema i istakle da nema indikacija da su devet muškaraca i jedna žena povređeni dok su bili u iranskom pritvoru.

Desetoro mornara bili su na dva mala broda u Persijskom zalivu između Kuvajta i Bahreina kada su izgubili vezu sa američkom vojnom komandom. Američki zvaničnici su rekli da su pripadnici iranske Revolucionarne garde pokupili mornare u blizini ostrva Farsi.

Viši vojni zvaničnik je potvrdio da su oni prebačeni u američku bazu u Kataru, a američka mornarica pokrenula je istragu incidenta.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter pozdravio je oslobađanje mornara i u saopštenju naveo da želi lično da se zahvali dražvnom sekretaru Džonu Keriju za njegov diplomatski angažman sa Iranom da obezbedi brzi povratak mornara.

Američki šef diplomatije je u govoru na Nacionalnom univerzitetu odbrane SAD, izrazio zahvalnost Iranu za brzo rešavanje problema.

“Želim da se zahvalim iranskim vlastima na saradnji u hitrom rešavanju ovog pitanja. Mislim da možemo da zamislimo kako bi se ovo završilo pre tri ili četiri godine, i činjenica da je ovaj problem rešen mirno i brzo je jasan pokazatelj koliko važnu ulogu diplomatija igra u cilju bezbednosti I održavanja moći naše zemlje”, rekao je Keri.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je tvitovao da je srećan što su “dijalog i poštovanje, a ne pretnje i impulsivnost hitro razrešili epizodu sa mornarima”.

Ovaj incident se dogodio u vrlo osetljivom momentu s obzirom da bi sporazum o iranskom nuklearnom programu trebalo da bude implementiran za samo nekoliko dana.

Iranska državna televizija prenosi da su mornari oslobođeni u međunarodne vode posle izvinjenja američke vlade. Stejt department je međutim demantovao tvrdnje da je Iranu upućeno izvinjenje.

Ranije tokom dana, admiral mornarice iranske Revolucionarne garde, general Ali Fadavi rekao je da istraga pokazala da je greška u navigacionom sistemu odgovorna za incident.

“Zaključili smo da ulazak Amerikanaca u naše teritorijalne vode nije bio neprijateljski prolazak ili u svrhe špijuniranja ili nečega sličnog”, izjavio je general Fadavi.

Na ostrvu Farsi je smeštena vojna baza mornarice iranske Revolucionarne garde, što je po svemu sudeći razlog zbog kojeg su mornari bili odmah pokupljeni..

Podsetimo, pre manje od mesec dana američki zvaničnici su optužili Iran za izvođenje “vrlo provokativnih” testova raketa u blizini američkih brodova koji su prolazili kroz Hormuški moreuz.

XS
SM
MD
LG