Linkovi

Migranti opsedaju Srbiju


Migranti na putu iz Makedonije do Srbije
Migranti na putu iz Makedonije do Srbije

Hiljade migranata od kojih mnogi beže od rata u Siriji prelaze granicu iz Grčke u Makedoniju, a zatim u Srbiju u nadi da će prelaskom u Mađarsku moći da se domognu Evropske unije

U Makedoniju stiže sve veći broj migranata koji već utabanom stazom beže od rata, siromaštva i represije na Bliskom Istoku i u Africi. Hiljade njih su dospeli do zapadnog Balkana na putu za Evropsku uniju.

Migrantkinja Abdalnafi Arafali, koji dolazi iz Damaska, to uopšte ne krije.

"U Srbiju, pa u Evropu,” kaže ona.

Na novinarsko pitanje da li ih Makedonci pomažu, Arafati odgovara:

“Da, ovdašnji ljudi su vrlo ljubazni, pomažu nas - ali ako hoćemo na voz, voza nema. Nema ni taksija, ni autobusa, jedino peške.“

Muhamed Nur iz Alepa u Siriji kaže da je najteže ženama i deci:

“Porodice su zaglavljene ovde, jedina im je nada da peške nastave do Srbije. Neki su krenuli biciklima do Srbije. Porodice to ne mogu, veliki je problem za žene i decu.”

Makedonska skupština je donela zakon kojim se migrantima dozvoljava prolaz do sledeće granice u roku 72 sata. Mera je posledica policijske istrage zbog sumnji da šverceri i kidnaperi otimaju migrante kako bi naplaćivali otkupninu za njihovo oslobađanje.

Posle odluke Mađarske da podigne ogradu na granici, srpske vlasti su zatražile pomoć od Evropske unije:

"Želimo da pokažemo da smo ozbiljan partner, koji štiti i svoje granice i granice Evropske unije. Međutim, u tom postpuku mi moramo da vodimo računa o interesus i bezbednosti građana Srbije. Zato pozivam sve države Evropske unije da nam pomognu da učini dodatni napor da Srbija zaštiti i svoje granice sa drugima odakle migranti dolaze, jer oni pre svega dolaze iz zemalja EU, iz Grčke i Bugarske, i na takav način postajemo i mi efikasniji u zaštiti građana Srbi," kaže mnistar unutrašnjih poslova Srbije Nebjoša Stefanović.

Odluka Mađarske da podigne četiri metra visoku ogradu, doneta je u znak protesta, kaže analitičar Slobodan Stupar.

"Mislim da je ovo protest Mađarskek, zapravo premijera Orbana upućen Evropskoj uniji, liderima EU, ali i Srbiji".

Stupar dodaje:

"Zidanjem zida u Evropi gde je poznati zid srušen pre dosta godina bio bi nagoveštaj nečeg veoma loše da se sprema. Realizacija zida je opasna poruka, koja bi mogla da proizvede niz neželjeih posledica. Što se Srbije tiče to znači i jedna".

Migranti su mogu videti svugde na ulicama i parkovima Beograda, dok su izbeglički centri preplavljeni azilantima. Njihov broj je u poslednje dve godine učetvorostručen u Srbiji, gde je u prvih pet meseci ove godine azil zatražilo 22 hiljade ljudi. Prema najnovijim podacima UNHCR-a, njih skoro pedeset odsto su žrtve trgovine s ljudima.

XS
SM
MD
LG