Linkovi

Američko-avganistanski razgovori u Kemp Dejvidu


Državni sekretar Džon Keri, uoči početka sastanka sa avganistanskim liderima u Kemp Dejvidu. 23. mart, 2015.
Državni sekretar Džon Keri, uoči početka sastanka sa avganistanskim liderima u Kemp Dejvidu. 23. mart, 2015.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani i predsednik avganistanskog izvršnog veća Abdulah Abdulah borave u prvoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama

Partnerstvo sa SAD je od fundamentalnog značaja za opstanak Avganistana, izjavio je predsednik Ašraf Gani prvog dana svoje višednevne zvanične posete Vašingtonu.

“Oduševljeni smo mogućnošću da razgovaramo u novom kontekstu o ušvršćivanju partnerstva na temelju vrednosti, poštovanja demokratskog procesa, izbornih reformi, opsežnih ekonomskih i administrativnih i drugih sličnih reformi,” rekao je Gani.

Novi lider Avganistana, obećao je da će poraziti talibanske pobunjenike koji pokušavaju da obore njegovu nedavno uspostavljenu vladu, dok borbe još traju, trinaest godina posle američke invazije na Avganistan – pokrenute u jeku terorističkih napada na SAD 11. Septembra, 2001.

“Terorizam je zlo i pretnja,“ rekao je Gani prilikom susreta sa američkim sekretarom za odbranu Eštonom Karterom u Pentagonu. “Mi, narod Avganistana, spremni smo da otvoreno kažemo teroristima: ‘Nikada nas nećete poraziti, ni pokoriti. Mi ćemo vas srušiti.’ Naše partnerstvo i misija su elementarni, jer smo spremni smo da stupimo u prve redove za odbranu i za slobodu.”

U međuvremenu u Kemp Dejvidu, državni sekretar Džon Keri, koji zajedno sa sekretarom za odbranu Eštonom Karterom i sekretarom za finasije Džek Lujom, počeo razgovore sa Ganijem – izjavio je da će u relaksiranoj atmosferi razmatrati sadašnji proces tranzicije u Avganistanu.

Gani i predsednik izvršnog veća Avganistana Abdulah Abdulah biće sutra primljeni u Beloj kući gde će razgovarati sa predsednikom Barakom Obamom I potpredsednikom Džo Bajdenom. Gani će u sredu održati govor u Kongresu, dok u četvrtak zajedno sa Abdulahom odlazi u Njujork gde će voditi razgovore u Ujedinjenim nacijama.

Jedna od glavnih tema susreta u Vašingtonu je povlačenje 9.800 američkih vojnika u Avganistanu, preostalih nakon okončanja američke vojne misije u toj zemlji krajem prošle godine. Preostali kontigent sastoji se od savetnika i vojnih instruktora za avganistanske oružane snage

XS
SM
MD
LG