Linkovi

Borci protiv korupcije okupljeni u Vašingtonu


Aktivisti iz celog sveta okupili su se prošle nedelje u Vašingtonu. Na Kapitol Hilu, gde su pričali o svojim iskustvima, dobili su priznanja od američke Nacionalne zadužbine za demokratiju i podršku za dalji rad. Novinarka Glasa Amerike Ketrin Džipson razgovarala je sa dvojicom aktivista, iz Avganistana i Gvatemale.

Daleko od ratom razorenog Avganistana, Kalil Parsa je apelovao na prisutne na Kapitol Hilu da ne dižu ruke od njegove zemlje i da ne odustaju od borbe protiv korupcije. Zbog svega što je Parsa žrtvovao za svoju zamlju, Vašington sada sluša šta ima da kaže.

“Bio je upucan devet puta – Govoreći o teškoćama ! Imamo strahopoštovanje za njegovu posvećenost”, kaže Pol Rajan, predsednik Predstavničkog doma SAD. Parsa kaže da nije sam.

"Nisam samo ja u opasnosti već i svi aktivisti koji se u Avganistanu bore protiv korupcije. Naravno da brinem, ali mi svi moramo zajedno da radimo na demokratiji, vladavini zakona i kredibilnosti."

Nagrađen za svoj rad zajedno sa aktivistima iz Angole, Ukraine, Malezije i Gvatemale, Parsa kaže da oni koi se bore protiv korupcije moraju da pomažu jedni drugima.

"Moraju da pomažu jedni drugima. Moraju da rade zajedno, da kolektivno uklone i bore se protiv korupcije, kao što mi to radimo iz dana u dan u Avganistanu”, navodi Kalil Parsa, avganistanski aktivista.

Aktivisti su razotkrili bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča I otkrili malverzacije u trgovini dijamantima u Angoli.

"Ako Amerika ne okupi ljude oko slobode, ljudskih prava i vladavine prava, ko će?”, postavlja pitanje Pol Rajan.

Amerika je bila poslednje utočište za Klaudiju Eskobar koja je sa porodicom morala da pobegne iz Gvatemale zato što je bila uzbunjivač protiv korupcije u vladi.

"Znala sam da, istog dana kada su stupili na vlast, moram da napustim zemlju, jer su me optužili da izazivam puč.”

Eskobar kaže da je na stanovnicima Gvatemale da zahtevaju odgovornost.

"Ne možemo da se borimo protiv korupcije ako su naše institucije slabe, a reforme o kojima sada govorimo nisu moguće bez nezavisnog sudstva i izbora sudija. To će se jedino desiti ako se svi sektori u mojoj zemlji udruže I podrže predlog koji zpravo sada pred našim Kongresom.”

I najmanji znaci promene, kažu aktivisti bude nadu u opasnim situacijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG