Linkovi

Aktivisti osuđeni zbog transparenta, sudu nebitno batinanje


Transparent na tribini SNS na kojoj je govorio osuđeni za ratne zločine Veselin Šljivančanin u januaru 2017., Foto: YIHR
Transparent na tribini SNS na kojoj je govorio osuđeni za ratne zločine Veselin Šljivančanin u januaru 2017., Foto: YIHR

Inicijative mladih za ljudska prava saopštila je da je osmoro aktivista i aktivistkinja te organizacije osuđeno zbog kršenja javnog reda i mira, jer su prošle godine na tribini Srpske napredne stranke (SNS) u Beški, na kojoj je govorio osuđeni za ratne zločine Veselin Šljivančanin, razvili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

U saopštenju se navodi da je Prekršajni apelacioni sud potvrdio presudu kojim je osmoro aktivista osuđeno jer su u januaru 2017. postavili transparent, a isti sud je potvrdio deo presude u kojem je činjenica da su aktivisti Inicijative dobili batine "potpuno irelevantna za ovaj sud i presudu".

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative objašnjava u izjavi za Glas Amerike, da je na snimku, koji je uvršćen u dokaze, jasno vidljivo da su njihovi aktivisti fizički napadnuti posle razvijanja transparenta.

“U presudi se nalazi da se vidi kako su građani bili strašno uznemireni time što mi zviždimo I što imamo transparent. To je krunsko objašnjenje od njih zbog remećenja javnog reda i mira. Ono što se vidi na snimku su ljudi kako beže i kako nas napadaju, a posle toga dobijamo batine,” kaže Đurić.

On je potvrdio da je snimak koji je uvršćen u dokaze sadrži i deo sa razvijanjem transparenta od strane aktivista, ali i potom fizički napad koji se odigrao na aktiviste Inicijative.

“Jedina mogućnost koja postoji sada je da uložimo ustavnu žalbu na tu presudu, a to ćemo i svakako uraditi. Ne očekujemo neku veliku promenu, ali ćemo svakako iskoristiti sve moguće pravne lekove,” kaže Đurić.

Osuđeni aktivisti i aktivistkinje osim žalbe zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, planiraju i u krajnjem slučaju da se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

"Ova presuda samo je potvrdila izjave zvaničnika Srpske napredne stranke, pre svega predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ali i Nebojše Stefanovića, koji su neposredno nakon događaja utvrdili da se radi o kršenju Zakona o javnom redu i miru. Predsednik države, ministar policije, predsednik opštine otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama", navodi se u saopštenju Inicijative..

Đurić navodi i kao vrlo indikativnu činjenicu da je ovaj žalbeni postupak trajao samo mesec dana, kada se zna da u srpskom sudstvu neki procesi traju godinama i decenijama.

Kako dodaje, Inicijativa je najavila da će se u 1. novembra u 18.00 okupiti između zgrade Predsedništva i Skupštine grada i govoriti o potrebi da se izgrede "iskreni, trajni mir" sa susedima.

“Mi ćemo im poručiti pištaljkama da nas neće ućutkati, dok mi pozivamo na mir, a oni promovšu ratne zločince. Mi se nećemo povući,” poručio je Đurić.

XS
SM
MD
LG